Spoločnosť Shell môže vykonávať prieskumné vrty pri Aljaške

TASR
7.8.2013 11:46

Holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell dostala povolenie od amerického súdu pokračovať v prieskumných vrtoch v americkej časti Arktídy. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Spoločnosť Shell môže vykonávať prieskumné vrty pri Aljaške
SITA

Spoločnosť Shell vykonáva skúšobné vrty pri brehoch Aljašky prvýkrát za 20 rokov, odkedy sa začal prieskum výskytu ropy v tomto regióne.

Ekologické organizácie ako napríklad Greenpeace zažalovali holandský ropný koncern na súde a žiadali odobratie licencie na prieskum morského dna. Predstavitelia Greenpeace tvrdili, že Shell nevie preukázať, že dokáže zabrániť prípadným únikom ropy do mora a dostatočne rýchlo vyčistiť zamorené plochy.

Ekologickí aktivisti okrem toho upozorňovali, že Shell za účelom prieskumných vrtov plánuje používať zariadenie, ktoré ešte nebolo vyskúšané v podmienkach Arktídy.

Aj napriek úsiliu ekologických aktivistov príslušný súd na Aljaške v utorok vydal rozhodnutie, podľa ktorého americké ministerstvo vnútra neurobilo žiadne chyby v súvislosti s predajom licencie na ropný prieskum pre spoločnosť Shell. Pre Holanďanov to znamená, že môžu pokračovať vo vrtoch vo vodách Severného ľadového oceánu.

Spoločnosť Shell zaplatila americkej vláda vyše 2 miliardy eur za práva na prieskumné vrty pri brehoch Aljašky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok