Cibulková cez Kerberovú do osemfinále, Rybáriková do 2. kola

SITA
6.8.2013 23:09

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v utorňajšom zápase 2. kola dvojhry na turnaji WTA Rogers Cup v kanadskom Toronte (Premier 5, dotácia 2,369 milióna USD, tvrdý povrch) nad ľavorukou nemeckou dvojnásobnou grandslamovou semifinalistkou Angelique Kerberovou nasadenou ako ôsmou v ich štvrtom vzájomnom súboji za 178 minút tesne 6:7 (0), 6:2, 7:5.

Cibulková cez Kerberovú do osemfinále, Rybáriková do 2. kola
SITA

V treťom sete pritom prehrávala 1:4 a 15:30 pri svojom podaní. Predviedla oveľa aktívnejší výkon, o čom svedčia aj hodnoty "winnerov" (60:33) i nevynútených chýb (72:48). Napokon je len sprievodnou kuriozitou, že prvý raz v seniorskej kariére nezískala v tajbrejku ani bod. V osemfinálovom 3. kole si vo štvrtok zmeria sily s úspešnou zo stredajšieho duelu Jekaterina Makarovová (Rus.) - Robert Vinciová (Tal.-10).

"Bol to veľmi vyrovnaný zápas, dostatočne to dokumentuje jeho výsledok. Po prvom sete som sa musela pozviechať, neprestávala som sa burcovať. Síce som ho tesne prehrala, ale mala som pocit, že som lepšou hráčkou na dvorci. Bolo treba zachovať si agresívny prístup. Angelique hrala veľmi dobre, robila mi svojím ľaváckym servisom problémy na returne a mne príliš nevychádzalo vlastné podanie. Súperka mi to často hrala do bekhendu. Celkovo to veru nebolo jednoduché, ale napokon som to zvládla," skonštatovala 24-ročná Bratislavčanka v interview ešte na dvorci.

Cibulková už má v singlovej súťaži v areáli Rexall Centre istotu 125 bodov do svetového rebríčka a prémie 23 730 dolárov. Predstaví sa aj vo štvorhre po boku Taiwančanky Chsieh Su-wej.

Dvadsaťpäťročná deviatka renkingu Kerberová minulý týždeň vo štvrťfinále vo Washingtone nestačila na neskoršiu šampiónku Magdalénu Rybárikovú. Teraz klesla v štatistike proti Cibulkovej už na 0:4. Nedosiahla revanš za prehru 2:6, 6:4, 3:6, ktorú inkasovala v januári v semifinále v austrálskom Sydney. Na úvod v Toronte mala voľno. Práve Nemky budú vo februári 2014 súperkami Sloveniek vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková, predminulý týždeň šampiónka v kalifornskom Stanforde (následne nestačila v 1. kole v Carlsbade ako obhajkyňa titulu na srbskú niekdajšiu líderku hodnotenia Anu Ivanovičovú), hrá na putovnej kanadskej súčasti letného zámorského hardového okruhu siedmy raz a jej maximom zatiaľ je finále, ktoré dosiahla v sezóne 2008 v Montreale. Na ostatných troch edíciách zhodne nezvládla už vstupný duel, vlani to bolo proti americkej reprezentantke Varvare Lepčenkovej. V pondelok v 1. kole v derby premohla Janu Čepelovú 7:5, 6:4 z počiatočného manka 2:5 a 0:30 na príjme. V koncovke potrebovala 10 mečbalov. 

Dvojhra - 2. kolo:
Dominika Cibulková (SR) - Angelique Kerberová (Nem.-8) 6:7 (0), 6:2, 7:5 za 178 minút

Cibulková, momentálne 20. vo svetovom rebríčku, viedla v úvodnom dejstve 4:2 a neskôr mala na príjme v desiatom geme tri jednotlivé setbaly (kvalitný servis Kerberovej na čiaru, čo potvrdilo Jastrabie oko, potom Nemka vytiahla precízne forhendové obhodenie popri čiare ako odpoveď na pomerne unáhlený útok a následne Slovenka pokazila zariskovaný bekhend do bližšej strany). Za stavu 6:5 a zhoda v hektickej situácii pri sieti doslova trafila Kerberovej rezignovane nastavenú raketu, Nemka sa po tomto vynútenom bekhendovom lobe len neveriaco a s úľavou usmiala, že nečelí štvrtému setbalu. V druhej časti síce húževnatá Slovenka inkasovala rebrejk na 1:1, ale potom zásluhou stupňovanej ofenzívy odskočila na 5:1 a už si vynútila pokračovanie.

V takmer štvrťhodinovej otváracej hre tretieho setu mala Cibulková dovedna päť brejkbalov, z nich prvé dva za sebou, ale nedala - 0:1. Na podaní v druhom geme si poradila s mankom 15:40, neodolala však vo štvrtej hre - 1:3. Kerberová následne poľahky upravila na 4:1, ale v siedmom geme pod ťarchou brejkbalu nemala šancu proti parádnemu bekhendu popri čiare - už len 4:3 a príjem (nepoľavujúco aktívna Slovenka predtým v šiestej hre predviedla obrat z nepríjemného skóre 15:30). V ôsmom geme znamenal brutálny return Nemky zhodu a po ňom prišla súperkina forhendová chyba, ale odvážne hrajúca Cibulková odvrátila brejkbal forhendovým "winnerom". Vzápätí parádne trafila bekhend popri čiare a potom vyrovnala rezolútnym forhendovým krosom na 4:4.

Nemka včas zastavila nápor a presvedčivo išla na 5:4. Na returne v desiatom geme bola dva razy dva fiftíny od postupu, nedopracovala sa však ani k mečbalu - 5:5. Naopak, v tejto fáze citeľne energickejšia a tvorivejšia Cibulková unikla na 40:15 na príjme v jedenástej hre. Pri prvom brejkbale inkasovala bod priamo z podania, pri druhom si však vynútila úderové zlyhanie Kerberovej - 6:5. Pri podávaní na triumf sa vstúpeným forhendom inside-out dostala Cibulková na 40:15. Rivalka vymazala prvú hrozbu zásluhou postupného útoku po náltakovom returne, následne Slovenka prepálila forhend. Tretí mečbal jej dopriala páska siete, ktorá nemilosrdne zastavila return Nemky, tá sa však blysla skvostným príjmom (zhoda) a Cibulková pridala bekhend za. Brejkbal eliminovala neochvejným forhendom do protipohybu. Štvrtý mečbal si utvorila forhendom - pre zmenu - popri čiare a už nepripustila ďalšiu zápletku.

Rybáriková do 2. kola dvojhry v Toronte

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry na turnaji WTA Rogers Cup v kanadskom Toronte (Premier 5, dotácia 2,369 milióna USD, tvrdý povrch) nad rumunskou kvalifikantkou Alexandrou Dulgherovou za 80 minút 6:4, 6:3. Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka nastúpi v 2. kole proti Američanke Varvare Lepchenkovej. Zverenka Petra Hubera už má istotu 70 bodov a 12 200 dolárov.

Dvojhra - 1. kolo:
Magdaléna Rybáriková (SR) - Alexandra Dulgherová (Rum.) 6:4, 6:3 za 80 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok