Západné Nemecko vraj podporovalo športovcov v dopovaní

TASR
4.8.2013 10:54

Športovci zo západného Nemecka od 70-tych rokov, a možno aj skôr, systematicky dopovali s podporou vlády. Tvrdí to 800-stranová správa nemeckých výskumníkov, ktorej detaily uverejnili noviny Süddeutsche Zeitung.

Západné Nemecko vraj podporovalo športovcov v dopovaní
SITA

Správa, ktorá má názov "Doping v Nemecku od roku 1950 do súčasnosti", údajne odhaľuje, do akej miery boli politici západného Nemecka ochotní podporovať užívanie zakázaných látok pre dosiahnutie medzinárodných úspechov. Podľa dokumentu jeden nemenovaný minister v tom čase vyhlásil, že "naši športovci by mali mať rovnaké podmienky ako tí z východného bloku".

Šokujúca správa, ktorá bola dokončená ešte v apríli, je výsledkom práce výskumníkov na Humboldtovej univerzite v Berlíne. Dokument hovorí, že štát po celé roky financoval experimenty s látkami zvyšujúcimi výkonnosť ako napríklad anabolické steroidy, testosterón, estrogón či krvný doping EPO. Zo správy však nie je známe, kedy s nekalými praktikami skoncovali. Okrem iného v nej výskumníci uvádzajú aj to, že do experimentov mal byť zapletený aj nešpecifikovaný počet futbalistov, ktorí boli súčasťou víťazného tímu na MS 1954.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok