Lajčák otvoril v Báčskom Petrovci 52. ročník Slovenských národných slávností

TASR
3.8.2013 12:38

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák v piatok 2. augusta 2013 v Báčskom Petrovci v srbskej Vojvodine otvoril v poradí 52. ročník Slovenských národných slávností.

Lajčák otvoril v Báčskom Petrovci 52. ročník Slovenských národných slávností
SITA

„Naša politika voči Slovákom žijúcim v zahraničí je založená na dvoch pilieroch – rešpekte voči štátu, ktorého ste občanmi, a na našom záujme o udržanie čo najužších väzieb s vami – Slovákmi žijúcimi v zahraničí,“ povedal vo svojom príhovore minister M. Lajčák. „Vážime si a rešpektujeme Vašu lojalitu voči štátu, v ktorom žijete. Súčasne sme hrdí na to, že nezabúdate na svoje korene, že zachovávate slovenský jazyk a kultúru, a ste tak v istom slova zmysle aj kultúrnymi vyslancami Slovenska v zahraničí.“

Ako minister ďalej pripomenul, slovensko-srbské vzťahy sú dnes, aj vďaka krajanom vo Vojvodine, priateľské a vytvárajú základ pre neustále prehlbovanie našej spolupráce, ktorá našla konkrétne vyjadrenie napríklad v rekonštrukcii gymnázia v Báčskom Petrovci, rekonštrukcii domu Martina Jonáša v Kovačici, ale aj vo výstavbe neďalekého aquaparku či v záujme o vybudovanie Etnomúzea v Báčskom Petrovci.

Na záver svojho príhovoru M. Lajčák ocenil dlhoročnú tradíciu zachovávania a rozvíjania slovenskej kultúry, ktorou vojvodinskí Slováci zviditeľňujú Slovensko a pomáhajú udržiavať slovenské národné povedomie v Srbsku už dlhých 260 rokov. „Predstavujete jednu z najkompaktnejších, ak nie vôbec najkompaktnejšiu krajanskú komunitu v zahraničí. Dôkazom toho je aj storočná tradícia a dnes už 52 ročníkov Slovenských národných slávností,“ povedal.

Minister M. Lajčák sa v rámci podujatia zúčastnil aj na otvorení výstavy akademického maliara Pavla Čániho pri príležitosti osláv jeho šesťdesiatych narodenín. Pavel Čáni patrí medzi najvýznamnejších slovenských maliarov vo Vojvodine; jeho obrazy boli vystavované na Slovensku, v Srbsku, aj v mnohých iných krajinách, pričom jeho tvorba v mnohom čerpá zo života a zvyklostí vojvodinských Slovákov.

Predsedníčka NRSNM v Srbsku Anna Tomanová Makanová odovzdala pri príležitosti 10. výročia vzniku tejto organizácie ministrovi ocenenie za aktivity v prospech slovenskej komunity. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bolo i odovzdávanie plakety NRSNM vláde Srbskej republiky a vláde Slovenskej republiky za aktivity pre rozvoj slovenskej komunity.

Slávnosti sú, tak ako aj po minulé roky, sprevádzané mnohými doplnkovými kultúrno-umeleckými, športovými a cirkevnými podujatiami.

M. Lajčák sa v Báčskom Petrovci stretol aj so srbským premiérom

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa v piatok (2. augusta) stretol v Báčskom Petrovci v rámci Slovenských národných slávností s premiérom a ministrom vnútra Srbska Ivicom Dačićom.

Srbský premiér informoval M. Lajčáka o vnútropolitickom vývoji v krajine s dopadmi rekonštrukcie vlády na proces integrácie Srbska do EÚ a na dialóg Belehradu s Prištinou a ocenil podporu zo strany SR.Minister M. Lajčák zablahoželal srbskému premiérovi k výsledkom dosiahnutým v eurointegračnom procese a k politickej odvahe realizovať aj nepopulárne kroky.

Potvrdil záujem slovenskej strany na rozširení ekonomického rozmeru vzájomnej spolupráce a zdôraznil, že SR bude aj v ďalšom období poskytovať rozvojovú pomoc a podporu krajanom v Srbsku (v rámci našich kapacít a možností). „Som presvedčený, že práve príklad vojvodinských Slovákov by mohol byť inšpiráciou pre mnohé ďalšie národnostné menšiny v Európe - návodom ako si zachovávať tradície a identitu, a súčasne byť loajálni voči štátu, v ktorom žijú,“ povedal minister M. Lajčák.

V tejto súvislosti partnerovi navrhol, aby srbský dlh voči SR bol využitý v prospech slovenskej komunity žijúcej na území tejto balkánskej krajiny. I. Dačic túto iniciatívu uvítal.

Stretnutie sa konalo na okraj 52. ročníka Slovenských národných slávností, podujatia, ktoré organizuje Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) spoločne s okresom Báčsky Petrovac a Maticou slovenskou v Srbsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok