Mugabe vyhral okrem prezidentských aj parlamentné voľby

SITA
2.8.2013 21:00

Strana zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho si v stredajších parlamentných voľbách zabezpečila v zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov hlasovania, ktoré úrady v africkej krajine zverejnili v piatok.

Mugabe vyhral okrem prezidentských aj parlamentné voľby
SITA

V 210-člennom parlamente bude mať Zimbabwianska africká národná únia - Vlastenecký front (ZANU-PF) prezidenta Mugabeho až 137 poslancov. K ústavnej väčšine pritom Mugabemu chýba len niekoľko hlasov.

Africká únia spojené prezidentské a parlamentné voľby v Zimbabwe označila za slobodné, viacerí zahraniční pozorovatelia ako aj predstavitelia opozície však majú opačný názor. Mugabe podľa oficiálnych výsledkov triumfoval aj vo voľbách hlavy štátu, oficiálne výsledky z tejto časti hlasovania ale stále nezverejnili.

Osemdesiatdeväťročný Mugabe stoji na čele Zimbabwe už od roku 1980, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Vláda národnej jednoty vznikla po sporných voľbách v roku 2008, keď autokratický prezident pristúpil na zdieľanie moci s opozíciou. Podmienkou pre vypísanie nových volieb bolo schválenie novej ústavy, ktorú po marcovom referende odsúhlasili obe komory parlamentu. Európska únia v reakcii na úspech referenda zrušila väčšinu sankcií voči Zimbabwe, samotný Mugabe však zostáva na zozname osôb, na ktoré sa vzťahuje zákaz vstupu a zmrazenie účtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok