Vypršalo ultimátum pre Sýriu

TA3, SITA
20.11.2011 13:58

Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa odmieta vzdať aj po vypršaní ultimáta zo strany Ligy arabských štátov.

Vypršalo ultimátum pre Sýriu

Autokratický vodca to potvrdil vo víkendovom rozhovore pre nedeľník The Sunday Times. "Ubezpečujem vás, že Sýria sa nepodvolí a že bude pokračovať v odpore voči tlaku, ktorý je na ňu vyvíjaný," vyhlásil prezident.

Spravodajský portál britskej vysielacej stanice BBC medzitým v nedeľu informoval, že sídlo al-Asadovej strany sa stalo terčom útoku. Na budovu vládneho politického subjektu Baas v metropole Damask mali podľa svedkov dopadnúť dve strely vypálené z granátometu.

Ultimátum LAŠ adresované sýrskemu režimu sa skončilo ešte v sobotu o 23.00 SEČ. Organizácia, ktorá minulý týždeň Sýrii pozastavila členstvo, sa na tejto hraničnej výzve voči al-Asadovi dohodla v stredu. Zatiaľ nie je jasné, aké scenáre má liga pripravené v prípade pokračovania násilia.

Britský minister zahraničných vecí William Hague si medzitým na pondelok v Londýne naplánoval schôdzku so zástupcami povstalcov. Francúzsky premiér Francois Fillon zase vyhlásil, že Organizácii Spojených národov predložil návrh rezolúcie, ktorá by mala pomôcť zastaviť násilie v uliciach sýrskych miest. Rusko ale slovami šéfa svojej diplomacie vyzýva aj naďalej na "ostražitosť a opatrnosť". Obáva sa totiž "internacionalizácie" konfliktu a zopakovaniu scenára z Líbye.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok