Na študentov z rozvojových krajín dal vlani štát 2,3 mil. eur

SITA
2.8.2013 09:49

Do študentov z rozvojových krajín, ktorí sa vzdelávajú na slovenských vysokých školách, v minulom roku štát investoval 2,3 mil. eur. Ministerstvo školstva poskytlo štipendium 48 novým uchádzačom z rozvojových krajín a 178 študentom, ktorí už na Slovensku študujú.

Na študentov z rozvojových krajín dal vlani štát 2,3 mil. eur
SITA

Vyplýva to z hodnotiacej správy slovenskej rozvojovej pomoci v roku 2012, ktorú vypracovala Platforma mimovládnych rozvojových organizácií (MVRO).

"Vládne štipendiá prispievajú k podpore vzdelanosti ako významnému globálnemu elementu v boji proti socioekonomickému zaostávaniu rozvojových krajín," tvrdí rezort diplomacie v Národnom programe oficiálnej rozvojovej pomoci na rok 2013. Štát pri udeľovaní štipendií predpokladá, že absolventi našich vysokých škôl sa vrátia do krajín, z ktorých pochádzajú. Mimovládne organizácie však upozorňujú, že to tak vôbec nemusí byť a navyše to ani nemá ako dokázať. "Zatiaľ nie sú štatistiky, koľko študentov sa vrátilo do svojej domovskej krajiny a neexistuje ani mechanizmus, ako štúdium na Slovensku podmieniť návratom do domovskej krajiny," píšu mimovládky v hodnotiacej správe. "Ako možno vidieť z údajov, ide o finančne náročný komponent s otáznou účinnosťou," tvrdí Platforma MVRO.

Udeľovanie vládnych štipendií má na starosti rezort školstva v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí. Preferujú štipendiá pre študentov z krajín, ktoré sú zaradené medzi programové, resp. projektové priority slovenskej rozvojovej pomoci. Medzi programové krajiny našej pomoci patrí Afganistan, Keňa a Južný Sudán. Na zozname projektových štátov je Čierna Hora, Macedónsko, Srbsko, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina a Tunisko. Študenti, ktorí sa u nás chcú vzdelávať, musia predložiť nomináciu ministerstva zahraničných vecí svojej vlasti. Na vládne štipendiá pre študentov z rozvojových štátov tento rok vyčlenili 1 976 366 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok