Ultraortodoxného Žida obžalovali zo špionáže v prospech Iránu

TASR
1.8.2013 16:30

Izraelská prokuratúra obžalovala príslušníka ultraortodoxnej židovskej skupiny Neturej karta (Strážcovia mesta) z pokusu o špionáž v prospech Iránu - úhlavného nepriateľa Izraela. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Ultraortodoxného Žida obžalovali zo špionáže v prospech Iránu
SITA

Muža zadržali minulý mesiac. Izraelská kontrarozviedka Šin Bet vo vyhlásení uviedla, že Izraelčan v roku 2011 cestoval do Berlína a ponúkol predstaviteľom iránskeho veľvyslanectva, že bude pre nich získavať informácie.
Po návrate do Izraela bol muž v kontakte s iránskou stranou prostredníctvom internetu a verejných telefónov neďaleko svojho domu v Jeruzaleme, informoval Reuters.

Izraelčana obžalovali na okresnom súde z kontaktu so zahraničným agentom a z úmyslu spáchať vlastizradu. Členovia radikálnej skupiny Neturej karta odmietajú existenciu štátu Izrael z náboženských dôvodov. Veria, že židovský štát môže existovať len po príchode Mesiáša.

Skupina Neturej karta nesúhlasí so sionizmom a oceňuje palestínske hnutie Hamas a Irán za ich odpor voči Izraelu. "Zadržaný muž počas vypočúvania povedal, že konal z nenávisti voči štátu Izrael a v snahe získať peniaze," uvádza sa vo vyhlásení Šin Bet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok