Španielskeho rušňovodiča obvinili zo 79 prípadov zabitia

TASR TA3
29.7.2013 06:30

Rušňovodiča, ktorý mal v stredu spôsobiť v železničné nešťastie v španielskom regióne Galícia, obvinil vyšetrujúci sudca v meste Santiago de Compostela zo 79 prípadov zabitia a mnohých trestných činov ublíženia na zdraví.

Španielskeho rušňovodiča obvinili zo 79 prípadov zabitia
SITA

Dopustiť sa ich mal prostredníctvom svojej profesijnej nedbanlivosti, uviedol súd podľa agentúry Reuters vo vyhlásení, zverejnenom v noci nadnes.

Francisca Josého Garzóna Ama v nedeľu večer vypočul vyšetrujúci sudca, dovtedy odmietal vypovedať. Podľa denníka El País sa rušňovodič na približne dvojhodinovom výsluchu priznal k nerozvážnemu konaniu. Ďalšie podrobnosti o výsluchu nie sú známe.

Garzóna následne podmienečne prepustili z policajnej väzby, keďže podľa súdu nehrozí riziko jeho úteku. Musí sa však každý týždeň hlásiť na súde a odovzdať pas. Navyše má po dobu šiestich mesiacov zákaz riadiť rušne.

Španielske zákony umožňujú zadržiavanie podozrivých osôb maximálne 72 hodín.

Rušňovodiča v piatok zatkli v nemocnici v pútnickom meste Santiago de Compostela, neďaleko ktorého sa nešťastie stalo a kde sa zotavoval s ľahkých zranení. V sobotu španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz oznámil začatie vyšetrovania voči Garzónovi pre podozrenie z trestného činu zabitia z nedbalosti.


Podľa doterajších poznatkov vošiel vlak riadený Garzónom zo stále neznámych príčin rýchlosťou okolo 190 km/h do ostrej zákruty, pred ktorou mal spomaliť na 80 km/h. Vyšetrovatelia zisťujú, či nešťastie spôsobila ľudská chyba alebo zlyhanie techniky.


Zo 79 obetí tragédie sa podarilo identifikovať 75, informovala televízia CNN. Okrem 63 Španielov sú medzi nimi aj občania Kolumbie, Mexika, Brazílie, Dominikánskej republiky, Talianska, Francúzska, Alžírska a Spojených štátov. Zo 177 zranených je 21 stále v kritickom stave.


Pohreb obetí by sa mal uskutočniť dnes za účasti premiéra Mariana Rajoya.

Za obete tragickej nehody sa konala tryzna

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok