Banky v ČR prerobili na gréckych dlhopisoch takmer 9 miliárd Kč

TA3, TASR
19.11.2011 13:16

Takmer 9 miliárd korún (353,29 milióna eur) zatiaľ prerobili najväčšie české banky na investíciách do gréckych štátnych dlhopisov. Najviac peňazí musela odpísať Komerční banka, a to viac ako 4 miliardy Kč, konštatujú pražské Lidové noviny.

ČSOB aj UniCredit Bank stratili v Grécku každá cez 2 miliardy Kč. Ich hlavný konkurent na českom bankovom trhu môže byť však spokojný. Česká sporiteľňa do dlhopisov štátov južnej Európy neinvestovala a jej zisky vďaka tomu aj tento rok rastú.


Ďalší vývoj bude závisieť od toho, o koľko súkromní veritelia gréckej vlády nakoniec prídu. České banky znížili účtovnú hodnotu gréckych dlhopisov na 30 až 40 % obstarávacej ceny. "Väčšina bánk v Európskej únii však odpísala 60 % z investície. Prevládajú obavy, že avizovaná 50-% redukcia gréckeho dlhu nebude stačiť," upozornil analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.


Ďalšie problémy môže bankám v Česku spôsobiť prípadná platobná neschopnosť Talianska, o ktorej sa na trhu v posledných týždňoch začína špekulovať. Komerční banka má talianske dlhopisy v hodnote 8,3 miliardy Kč a ČSOB vlastní obligácie za 1,8 miliardy Kč. Okrem toho sa objavili špekulácie, či matky českých bánk nevyužijú ich dobrú kondíciu pre zaplátanie dier vo svojich vlastných pokladniciach.


Česká národná banka ale upokojuje. Podľa pravidiel nesmie domáca banka požičať zahraničnému vlastníkovi viac ako 25 % vlastného kapitálu. Tento podiel, vyjadrený za celý trh, zatiaľ nepresiahol 14 %. Žiadna zo sledovaných českých bánk nemá ani problémy s kapitálovou primeranosťou, ktorá výrazne presahuje minimálne požiadavky Európskej únie.


Odhliadnuc od problémov s dlhopismi, český bankový sektor zostáva zdravý. Českej sporiteľni, ktorá žiadne obligácie problémových krajín nedrží, vzrástol čistý zisk za prvých 9 mesiacov roka o 15 % na 9,56 miliardy Kč. Komerční banka sa musela zmieriť s poklesom zisku o 29 % na 7,04 miliardy Kč a ČSOB dosiahla čistý zisk 8,9 miliardy Kč. Najvyšší prepad zisku zaznamenala štvorka na českom trhu - UniCredit. Jej čistý zárobok za 9 mesiacov klesol na 768 miliónov korún, čo je tretina z vlaňajšej úrovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok