Prieskum: Do druhého kola prezidentských volieb by išli Fico a Kiska

SITA TA3
25.7.2013 10:52

Premiér Robert Fico by v prezidentských voľbách podľa aktuálneho prieskumu agentúry Focus získal najviac hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a do druhého kola by postúpil s občianskym kandidátom Andrejom Kiskom.

Prieskum: Do druhého kola prezidentských volieb by išli Fico a Kiska
SITA

Vo voľbách by za Fica hlasovali 36,3 percenta respondentov a za Andreja Kisku 18,9 percenta.

Na tretej priečke sa umiestnil poslanec za KDH Pavol Hrušovský, ktorý získal 13,4 percenta a za ním skončil Peter Šťastný s deviatimi percentami. Sociológ Martin Bútora dostal od opýtaných šesť percent, poslanec Radoslav Procházka 5,8 percenta a Ján Čarnogurský 5,2 percenta. Za nimi sa umiestnil občiansky kandidát Viliam Fischer so ziskom 4,3 percenta a 1,1 percenta účastníkov prieskumu dalo svoj hlas nominantovi SaS Petrovi Osuskému. Nevedelo resp. nechcelo odpovedať 23,1 percenta respondentov, ďalších 17,9 percenta by voliť nešlo.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum verejnej mienky 3. až 10. júla na vzorke 1 055 opýtaných, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondenti odpovedali na otázku: Prezidentské voľby na Slovensku budú až v roku 2014. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas? Agentúru SITA informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Prezidentské voľby na Slovensku sú priame a v prípade, že žiadny z kandidátov nezíska v prvom kole volieb nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, uskutočňuje sa aj druhé kolo volieb. Doň postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok