Assange založil vlastnú politickú stranu

SITA
25.7.2013 07:40

Zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange vo štvrtok oficiálne založil svoju vlastnú politickú stranu, s ktorou chce súperiť o priazeň Austrálčanov už vo voľbách naplánovaných na tento rok. Medzi jej kandidátmi sú podľa neho "najlepší investigatívni novinári".

Assange založil vlastnú politickú stranu
SITA

Strana WikiLeaks disponuje siedmimi uchádzačmi o funkciu člena hornej komory austrálskeho parlamentu, ktorí sa o svoje miesta pobijú v štátoch Nový Južný Wales, Viktória a Západná Austrália. Samotný Assange by rád získal poslanecké kreslo v štáte Viktória, odkiaľ pochádza.

Medzi hlavné ciele strany zaradil Assange presadenie väčšej "transparentnosti, zodpovednosti a spravodlivosti". Chce tiež zaviesť daňové reformy, zmeniť systém udeľovania azylu pre imigrantov a presadiť prísnejšiu politiku v oblasti boja proti klimatickým zmenám.

Assangovi by voľby v prípade víťazstva zaručili imunitu pred trestným stíhaním. Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. Od 19. júna minulého roka sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assanga Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok