William a Kate si už užívajú syna doma, navštívila ich aj kráľovná

TASR ČTK
24.7.2013 14:03

Britská kráľovná Alžbeta II. dnes prvýkrát navštívila svoj pravnuka, princa z Cambridgea. Jeho fotografie pritom dominujú na titulných stránkach britských médií, ktoré o narodení kráľovského potomka podrobne informujú.

William a Kate si už užívajú syna doma, navštívila ich aj kráľovná
SITA

Manželia Kate a William, vojvodkyňa a vojvoda z Cambridgea, sa v utorok večer vrátili s novorodencom z londýnskej pôrodnice domov do Kensingtonského paláca, uviedla agentúra DPA.

Objavením sa manželov pred Nemocnicou svätej Márie, kde sa chlapec narodil, sa skončilo dlhé čakanie stoviek novinárov a fotografov. Tí táborili pred budovou celé týždne, aby im neušiel prvý pohľad na bábätko, ktoré sa možno raz stane kráľom.

Meno chlapca ešte rodičia nevybrali, ale medzi stávkarmi je favorizovaný George.

Kráľovná vyhlásila, že správou o narodení pravnuka je "uchvátená". Jeho príchod na svet znamená, že prvýkrát od roku 1894, keď sa narodil pravnuk kráľovnej Viktórie a budúci kráľ Eduard VIII., sú až traja žijúci následníci trónu.

Po mediálnom virvare okolo narodenia kráľovského potomka hovorca kráľovskej rodiny oznámil, že manželia si teraz želajú trochu súkromia.

"Prišiel čas súkromia a pokoja, keď by chceli spoznávať svojho syna," dodal hovorca.

Jedna štúdia Centra pre výskum maloobchodu predpovedá, že narodenie malého princa bude sprevádzať taký veľký predaj suvenírov a tovaru, že v období od 1. júla do 31. augusta dosiahne sumu 243 miliónov libier (282,7 milióna eur).

Z tejto sumy 87 miliónov libier sa minie na oslavu narodenia, 80 miliónov libier na suveníry a hračky a ďalších 76 miliónov na knihy, DVD či iné médiá.

di.jpg

Prezidenti posielajú dieťaťu dary

Americkí prezidenti novonarodených potomkov britskej kráľovskej rodiny príliš neobdarovávali. Michelle a Barack Obamovci to však môžu napraviť. Biely dom a ministerstvo zahraničia sa údajne aj zaoberá touto témou.

Podľa odborníčky na protokol Nancy Mitchellovej by mali Obamovci poslať do Británie dva dary: jeden - oficiálny v mene amerického ľudu a druhý - osobný od nich ako prezidetského páru. Osobným darom by mohlo byť hojdacie kreslo, pokrývka vytvorená z 50 štvorcov za každý z pädesiatich štátov USA, či hojdací koník. Určite by nemali posielať žiadne politické dary, ako napríklad strieborné príbory.

Austrálsky premiér Kevin Rudd poslal plyšové zvieratko a rozprávkovú knižku, z Nového Zélandu prišiel do Británie ručne tkaný jemný šál. Izraelský prezident Šimon Peres sa rozhodol chlapca obdarovať novorodeneckou súpravou s nápisom Z Izraela s láskou.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok