SHMÚ vystríha pred vysokými teplotami, vo štvrtok pozor na búrky

TASR SITA TA3
24.7.2013 10:22

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes vydal výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami pre Bratislavský a juh Trnavského, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Výstraha platí od 12.00 h do 17.00 h.

SHMÚ vystríha pred vysokými teplotami, vo štvrtok pozor na búrky
SITA

SHMÚ očakáva, že teplota by mohla v týchto častiach Slovenska dosiahnuť 32 až 33 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza sa na stránke SHMÚ.

Meteorológovia taktiež vydali na štvrtok (25. 7.) výstrahu prvého stupňa pred búrkami pre západné a stredné Slovensko. Výstraha platí od 9.00 h do 21.00 h. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, avšak intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 - 25 m/s," informuje web SHMÚ.

Napriek stúpajúcej teplote počet kolabujúcich klesol

Aj napriek stúpajúcim teplotám a stále extrémnejšiemu počasiu záchranári zaznamenali pokles výjazdov ku kolabujúcim ľuďom, ktorých bolo v utorok o 32 menej ako v pondelok. "Pravdepodobne dali na rady a poučili sa z predchádzajúcich horúcich dní. Základom je však naďalej dodržiavať pitný režim, pretože vysoké teploty pretrvávajú a je predpoklad, že pôjdu ešte vyššie," upozornil hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. V utorok záchranári pomáhali 108 kolabujúcim ľuďom, opäť prevažne ženám - horúčavy nezvládalo 65 z nich. Kolapsové stavy malo aj 39 mužov a štyri deti. V nemocnici skončilo 80 ľudí, ktorých zmohlo teplé počasie. Najčastejšie potrebovali záchranárov kolabujúci ľudia na východe Slovenska. V Košickom aj Prešovskom kraji mali po 17 prípadov.

Železnice merajú teploty koľajníc

Extrémne vysoké teploty zamestnávajú aj pracovníkov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Na niektorých úsekoch denne merajú teploty vzduchu i koľajníc, poruchy spôsobené horúčavami však zatiaľ nezistili.

"V určených miestach merania sa zavedie záznamník, do ktorého sa zaznamenávajú teploty. Teplotná pochôdzka sa vykonáva podľa potreby v čase zvýšených teplôt, resp. pri predpoklade zvýšenia teploty koľajníc nad 40 stupňov Celzia (resp. teplote vzduchu nad 28° C)," povedala agentúre SITA Daniela Detersová z komunikačného odboru ŽSR. Zvýšenú pozornosť venujú najmä náhlym zmenám smerovej a výškovej polohy v krátkom úseku koľaje, ktoré môžu byť príznakom začínajúceho vychýlenia alebo vybočenia koľaje, okoliu pevných miest a úsekom, v ktorých bola v predchádzajúcom období narušená stabilita koľaje opravnými prácami.

Poruchy či deformácie spôsobené vysokými teplotami však zatiaľ ŽSR nezaznamenali. "Nemuseli sme zatiaľ robiť žiadne obmedzenia ani čo sa týka znižovania rýchlosti alebo výluk v súvislosti s počasím," dodala Detersová.

O tom, ako predísť kolapsom, sme sa rozprávali s lekárom Petrom Liptákom

Záchranári opäť najčastejšie vyrážali ku kolapsom z tepla

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok