Dobrá úroda by podľa Fica mohla priniesť zníženie cien potravín

SITA TA3
22.7.2013 13:17

Úroda v tomto roku vyzerá podstatne lepšie ako vlani. Skonštatoval to v pondelok premiér Robert Fico pri návšteve areálu Poľnohospodárskeho družstva Neverice v okrese Zlaté Moravce.

"Môžeme hovoriť o slušnej, priemernej úrovni, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Všetci sa spoliehame na to, že ak obchodné reťazce budú mať trošku zdravého rozumu, mohlo by dôjsť k tlaku na mierny pokles ceny potravín,“ povedal. Pokles ceny potravín by mohol podľa jeho slov napomôcť aj inflácii. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík zdôraznil, že západoslovenský región je obilnicou Slovenska, vyprodukujú sa tu dve tretiny obilia.

"Žatva je výrazne lepšia ako pred rokom, pretože vlani nám urobilo škrt cez rozpočet počasie, hlavne dlhodobé suchá, v niektorých podnikoch boli výpadky na úrodách 50 % až 60 %,“ pripomenul Semančík. O konečných číslach je podľa neho zatiaľ predčasné hovoriť, pretože žatva nie je ukončená. Zlá vlaňajšia úroda sa prejavila aj na cene potravín.

Poľnohospodári z viacerých družstiev oboznámili v Nevericiach premiéra a ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka s priebehom žatvy a zároveň im pripomenuli vážne problémy v živočíšnej výrobe. Podľa Fica by v tejto oblasti mohli pomôcť mechanizmy európskych fondov, ktoré plánuje štát v budúcnosti využiť. "Hovorili sme aj o odkupovaní a prenájme poľnohospodárskej pôdy, kde ministerstvo pripravilo špeciálny mechanizmus, aby sa poľnohospodári buď dostali k pôde, alebo na ňu vstúpili tak, aby iní majitelia nemohli špekulovať, túto pôdu im odoberať a predávať priamo pod nohami,“ doplnil Fico.

Minister Ľubomír Jahnátek v súvislosti so zvyšovaním ceny za prenájom poľnohospodárskej pôdy zo strany Slovenského pozemkového fondu z 1,5 % na 2,2 % povedal, že výsledná ceny vychádza na úrovni 29 eur za hektár a rok, pričom napríklad Maďarsko má 90 eur a Česko 65 eur. "Len pre zaujímavosť, my máme cenu 2,2 %, cirkev má okolo 6 % a súkromníci 5 % až 6 %, čiže poľnohospodár má stále najlacnejší prenájom od štátu,“ podčiarkol Jahnátek. Zároveň dodal, že od roku 2005 neboli menené ceny za prenájom poľnohospodárskej pôdy, "hoci v každej zmluve bolo napísané, že valorizačná prirážka sa mohla každoročne uplatňovať.“

Podľa Fica smrteľné údery slovenskému poľnohospodárstvu zasadili slovenskí politici na začiatku deväťdesiatych rokov 20. storočia. Snahou vlády je zvýšenie podielu slovenských výrobkov na pultoch obchodov, zmena štruktúry slovenského poľnohospodárstva a opätovné spojenie slovenského vidieka s týmto odvetvím. Na Slovensku je množstvo nezamestnaných s nízkou kvalifikáciou, ktorí by si mohli nájsť prácu práve v poľnohospodárstve, zdôraznil Fico. Ministerstvo pôdohospodárstva podľa neho v súčasnosti tlačí na kvalitu, "aby sa sem nenosili všelijaké šmejdy a potraviny, ktoré ohrozujú zdravie našich ľudí."

TB predsedu vlády R. Fica, ministra pôdohospodárstva Ľ. Jahnátka a predsedu SPPK M. Semančíka o stave žatevných prác

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok