Francúzi sa dočkali, v 18. etape triumfoval Riblon

SITA, TASR
18.7.2013 17:45

Francúz Christophe Riblon vyhral štvrtkovú kráľovskú etapu 100. ročníka Tour de France, ktorá viedla z Gapu na vrchol Alpe d´Huez a merala 172,5 km. Tridsaťdvaročný jazdec tímu Ag2r napravil chuť domácim fanúšikom a vybojoval pre Francúzsko prvé tohtoročné víťazstvo.

Francúzi sa dočkali, v 18. etape triumfoval Riblon
SITA

Riblon si v etape s dvoma prejazdmi legendárneho Alpe d´Huez vybojoval druhé víťazstvo na "starej dáme" v kariére, v roku 2010 vyhral na Ax 3 Domaines. Na 2. mieste v 18. etape skončil s odstupom 59 sekúnd Američan Tejay van Garderen, tretí finišoval Talian Moreno Moser.

Tour de France aj po 18. etape dominuje Brit Christopher Froome. Cyklista družstva Sky predviedol v cieľovom stúpaní svoju silu, bez problémov sa zbavil najväčších súperov v boji o žltý dres, potom však mal problémy a stratil časť z náskoku. Froome prišiel vo štvrtok do cieľa na 7. mieste s odstupom 3:18 min na víťaza.

Kráľovské kilometre na Alpe d´Huez poriadne zmenili rozdiely v najlepšej desiatke. Froome zvýšil náskok Contadorom (vo štvrtok jedenásty, pozn.) už na 5:11 min. Na 3. priečku sa vďaka skvelému výkonu v záverečnom stúpaní posunul pred Romana Kreuzigera Kolumbijčan Nairo Alexander Quintana, ktorý za Britom zaostáva 5:32 min.

Prvýkrát v histórii Tour de France absolvoval pelotón v rámci jednej etapy dva prejazdy slávneho Alpe d´Huez. Stúpanie síce nepatrí medzi najťažšie vo Francúzsku, ale poriadne preverí schopnosti jazdcov. Ešte pred dlhým stúpaním čakali jazdcov tri horské prémie druhej a jedna tretej kategórie. Po prvom prejazde Alpe d´Huez (1765 m n. m.) nastúpal pelotón ešte ďalšie výškové metre na Col de Sarenne (1999 m n. m.), odkiaľ nasledoval zjazd do nadmorskej výšky 726 m a následne späť na Alpe d´Huez, tentoraz až na vrchol do výšky 1850 m.

Postupne sa vyformovala na čele pretekov deväťčlenná skupina, v ktorej nechýbali ani Sylvain Chavanel či Tejay van Garderen. Za deviatkou nasledovali Nicolas Roche a Sérgio Paulinho. Na šprintérskej prémii v Bourg d´Oisans (108. km) zobral Peter Sagan tri body, aj keď prehral súboj v pelotóne s Andrém Greipelom. Čelo poľa pretekárov kontrolovali jazdci Sky.

Prvé stúpanie na Alpe d´Huez poriadne roztrhalo pelotón, favoriti však boli pri sebe. Na vrchole bol prvý Saganov tímový kolega Moreno Moser. Kríza postihla Michala Kwiatkowského, Peter Sagan už šetril sily a Peter Velits jazdil vpredu s najlepšími.

Po Col de Sarenne sa vpredu vyformovala trojčlenná skupina Tejay van Garderen, Christophe Riblon a Moreno Moser. Za nimi sa začala odohrávať taktická bitka. Jazdci Saxo-Tinkoff Contador a Kreuziger sa pokúsili v zjazde o nástup a odpútali sa od Frooma. V úvode druhého stúpania na Alpe d´Huez mala trojica na hlavnú skupinu osemminútový náskok. Postupne sa však začal zmenšovať. Vpredu sa osamostatnil Van Garderen.

Za ním nastúpil Froome, s ktorým dokázali držať krok len Nairo Quintana a Rodríguez. Brit mal 4 km pred cieľom veľké problémy, žiadal o pomoc z tímového automobilu, čo využil Quintana a odpútal sa spoločne s Rodríguezom od jazdca v žltom drese. Froomovi musel pomáhať Ritchie Porte, aby zbytočne nestratil. V stúpaní sa odohrávala veľká dráma na všetkých frontoch. Christophe Riblon sa približoval k Van Garderenovi a 2 km pred cieľom ho nielenže dostihol, ale aj predbehol. Francúz si už potom víťazstvo nenechal vziať.

"Nemôžem tomu uveriť. Od štartu Tour sme bojovali o úspech. Dnes som ešte 5 km pred cieľom neveril, že vyhrám a rozmýšľal som o druhom mieste. Hovorili mi z auta, že Van Garderen je 'hotový' a mám na to. V minulosti som bol na Alpe d´Huez desiaty, nechcel som premeškať šancu na úspech. Je fantastické, že sa nám podarilo vyhrať," povedal v prvom televíznom rozhovore Christophe Riblon. 

Výsledky - Tour de France 2013:
18. etapa (Gap - Alpe d´Huez, 172,5 km): 1. Christophe Riblon (Fr.) Ag2r La Mondiale 4:51:32 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC +59 s, 3. Moreno Moser (Tal.) Cannondale +1:27, 4. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +2:12, 5. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +2:15, 6. Richie Porte (Aus.) Sky +3:18, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +3:18, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:22, 9. Mikel Nieve (Šp.) Euskaltel - Euskadi +4:15, 10. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +4:15, 11. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +4:15, 12. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +4:31, ... 47. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +13:08, 114. Peter Sagan (SR) Cannondale +27:06 

Poradie po 18. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 71:02:19 h, 2. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +5:11, 3. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +5:32, 4. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +5:44, 5. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +5:58, 6. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +8:58, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +9:33, 8. Michael Rogers (Aus.) Saxo-Tinkoff +14:26, 9. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +14:38, 10. Laurens Ten Dam (Hol.) +14:39, ... 30. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +46:39, 79. Peter Sagan (SR) Cannondale +2:01:30

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 380 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 278, 3. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 227, 4. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 177, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 157, 6. José Rojas (Šp.) Movistar 145, ... 88. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step 15

Froome dostal 20-sekundový trest

Líder priebežného poradia cyklistických pretekov Tour de France Christopher Froome dostal 20-sekundový trest za porušenie pravidiel výživy.

Dvadsaťosemročný jazdec tímu Sky dostal krátko pred cieľom štvrtkovej kráľovskej etapy z doprovodného vozidla gél obsahujúci cukor. "Na Tour je zakázané na posledných dvadsiatich kilometrech brať jedlo zo sprievodných vozidiel," informuje internetový portál sportal.de.

Froome, ktorý prišiel do cieľa na siedmom mieste, má v priebežnom poradí náskok na Španiela Alberta Contadora 5:11 min.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok