Nagyovej dcéra sa sťažuje na útok proti právam a dôstojnosti svojej matky

TASR TA3
18.7.2013 10:18

Dcéra bývalej šéfky kabinetu Jany Nagyovej žiada v liste českého senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) o pomoc. Poukazuje na nedodržiavanie prezumpcie neviny, ale tiež na hygienické nedostatky, ktorými trpela vo väzbe jej matka.

Nagyovej dcéra sa sťažuje na útok proti právam a dôstojnosti svojej matky
ČTK

Na senátora sa obracia ako na šéfa senátneho podvýboru pre ľudské práva. "Podnet pokladám za závažný," potvrdil Čunek existenciu listu, ktorého v stredu večer citoval spravodajský portál iDNES.cz.
Úplné znenie listu zverejnil český spravodajský server Týden.cz.

Tridsaťročná Nikola Nagyová napísala senátorovi, že zaobchádzanie s jej matkou bolo neadekvátnym, arogantným uplatnením moci s cieľom ponížiť ju, zlomiť a pripraviť o ľudskú dôstojnosť. Podľa dcéry jej matka spala prvé dva dni väzby iba tri hodiny, nemohla sa umývať a nemala ani potreby osobnej hygieny či čistú bielizeň.

V liste v niekoľkých bodoch poukazuje na prehrešky zasahujúcich policajtov aj na samotný postup štátnych zástupcov (prokurátorov). To, že prípad dozoruje štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) v Olomouci a jej matka bola umiestnená vo väzbe v Ostrave (najvzdialenejšej možnej od Prahy), označuje za zámer sťažiť obhajobu i "obyčajné ľudské kontakty".

Nagyovej dcéru zaráža aj rozsah zásahu. "Moju matku zadržalo v stredu 12. júna 2013 o 22.30 h komando zložené z 12 policajtov v kuklách s automatickými pištoľami a heverom na násilné otvorenie dverí. Moja matka bola doma sama, nikdy nevlastnila žiadnu strelnú zbraň, je netrestaná a bezúhonná," uviedla.

Spôsob zadržania jednej osamelej ženy 12-členným policajným komandom označil za zjavný útok na ľudskú dôstojnosť aj partner Nagyovej Petr Nečas.

Senátor Čunek povedal, že list dcéry Jany Nagyovej dostal minulý týždeň a senátny podvýbor pre ľudské práva sa ním bude zaoberať.

Informácie z listu chce Čunek overiť aj priamo u väzobne zadržiavanej exšéfky Nečasovho kabinetu. List poslal tiež štátnemu zástupcovia, lebo práve ten rozhoduje o návštevách väzobne zadržiavaných osôb - v prípade Nagyovej je to Ivo Ištvan.

"Polícia musí vedieť, že je to sledované, takže ak si toto dovolia, ako sa potom správajú k obyčajným ľuďom? Tento podnet pokladám za závažný," vyhlásil Čunek pre iDNES.cz. Po návšteve Nagyovej preverí informácie u polície a potom sa rozhodne, ako bude postupovať ďalej.

Jana Nagyová je jediným človekom, ktorý spája dve línie kauzy, kvôli ktorej vykonala polícia niekoľko domových prehliadok a pozatýkala celý rad vplyvných úradníkov a politikov. Podľa polície stála za obstaraním tzv. trafík pre trojicu exposlancov ODS a zároveň zneužila vojenskú spravodajskú službu na sledovanie okrem iného aj Nečasovej manželky. Kauza viedla k pádu Nečasovej vlády.

Krajský súd v Ostrave rozhodne o sťažnostiach

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok