Grécko schválilo zákon na prepúšťanie v štátnom sektore

SITA
18.7.2013 07:38

Grécka vládna koalícia po polnoci v noci na štvrtok tesne schválila zákon, ktorý jej umožní presunúť tisíce zamestnancov štátu. Tí zatiaľ protestovali pred budovou parlamentu. Z 293 prítomných poslancov za návrh zákona hlasovalo 153.

Grécko schválilo zákon na prepúšťanie v štátnom sektore
SITA

Prijatie legislatívnej zmeny bolo pritom podmienkou na uvoľnenie tranže finančnej pomoci vo výške takmer 7 mld. eur od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Zákon obsahuje pre Grécko veľmi kontroverzné plány na zmenu pracovného zaradenia alebo prepustenie až 25 tis. štátnych zamestnancov, najmä učiteľov a obecných policajtov, ktoré vyvolali týždeň trvajúcu sériu pochodov, protestov a štrajkov.

Pred hlasovaním o prepúšťaní sa pritom premiér Antonis Samaras pokúsil uvoľniť napätú atmosféru a v prekvapivom televíznom vystúpení ohlásil zníženie dane z pridanej hodnoty za útratu v reštauráciách z 23 na 13 % s platnosťou od 1. augusta.

"Nepoľavíme. Budeme sa naďalej štverať do kopca, dosiahneme jeho vrchol, ktorý už nie je ďaleko, a pre našich ľudí svitnú lepšie dni," vyhlásil Samaras v televíznom prejave. Hlasovanie o prepúšťaní v štátnom sektore bolo pritom prvou veľkou skúškou pre premiérovu dvojkoalíciu od chvíle, keď pre nečakané zrušenie štátnej televízie a rozhlasu z vlády odišla tretia strana.

Kabinetu sa reformu podarilo schváliť iba hodiny pred začiatkom návštevy nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho. Ten chce Aténam ponúknuť finančnú injekciu pre drobných a stredných podnikateľov vo výške 100 mil. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok