Troch exposlancov ODS prepustili z väzby, snemovňu nerozpustia

TASR TA3
17.7.2013 06:20

Niekdajšieho českého ministra poľnohospodárstva Ivana Fuksu a ďalších exposlancov ODS Mareka Šnajdra a Petra Tluchořa v utorok vo večerných hodinách prepustili z väzby, kde boli zadržiavaní v súvislosti s údajnou korupciou okolo tzv. politických trafík. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Troch exposlancov ODS prepustili z väzby, snemovňu nerozpustia
ČTK

Ich oslobodenie umožnilo utorkové rozhodnutie českého Najvyššieho súdu, ktorý všetkých troch s ohľadom na ich imunitu vyňal z právomocí policajtov, sudcov a žalobcov, spresnil server Novinky.cz. Fuksa a Šnajdr opustili múry ostravskej väznice, kým Tluchoř bol zadržiavaný v Olomouci a z väzby ho prepustili ako posledného.

Keďže vypadli internetové služby ministerstva spravodlivosti, musel žalobca Ivo Ištvan do väzníc posielať faxy.

Trojicu bývalých poslancov-rebelov z ODS vyšetrujú v kauze, v ktorej figuruje aj niekdajšia šéfka kabinetu a zároveň milenka premiéra Petra Nečasa Jana Nagyová, pripomína server.


Žalobcovia z Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci, ktoré megakauzu okolo Jany Nagyovej vrátane stíhaných exposlancov, dozoruje, mienia vyňatie oboch spomínaných poslancov z trestného stíhania analyzovať a v krátkom čase budú na vec reagovať.

Spolu s verdiktom českého Najvyššieho súdu, ktorý troch exposlancov ODS s ohľadom na ich imunitu vyňal z právomocí policajtov, sudcov a žalobcov, pominuli aj dôvody na trestné stíhanie bývalého premiéra Petra Nečasa. V rozhovore pre spravodajský server iDNES.cz to v utorok povedal olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan.

Ako doplnil, žiadosť o vydanie expremiéra Nečasa z Poslaneckej snemovne stiahne. K jeho trestnému stíhaniu, ako ani k trestnému stíhaniu kohokoľvek nemôže dôjsť dovtedy, kým sa nevyrieši otázka rozsahu imunity, dodal.

Poslanci si neodhlasovali rozpustenie snemovne
Poslanecká snemovňa dnes v súlade s očakávaním nevyslovila súhlas s návrhom na svoje rozpustenie.

Mimoriadna schôdza snemovne, ktorej jediným bodom programu bolo práve rozhodnutie o tomto návrhu, sa následne skončila.

Hlasovaniu predchádzala niekoľkohodinová rozprava. Po nej sa za rozpustenie snemovne vyslovilo 96 poslancov,  proti ich však bolo 92, pričom na schválenie návrhu bolo potrebných 120 hlasov.

V rozprave predstavitelia hlavne ODS a TOP 09, ale aj strany LIDEM opakovane zdôraznili, že disponujú väčšinou 101 hlasov v snemovni a nevidia preto dôvod na jej rozpustenie. Naopak, politici ČSSD, KSČM a Vecí verejných zdôrazňovali, že práve rozpustenie snemovne a vypísanie predčasných volieb je jediným možným východiskom zo súčasnej vnútropolitickej krízy v ČR.


Dolná komora českého parlamentu predtým neschválila ani návrh, aby sa hlasovanie konalo verejne, menovite.


V úvode schôdze predstavil premiér Jiří Rusnok poslancom svoju novú vládu. Predstavovanie ministra financií Jana Fischera sprevádzalo búchanie poslancov do lavíc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok