Obrazy slávnych maliarov som spálila, vyhlásila matka lupiča

TASR, ČTK
16.7.2013 17:06

Sedem obrazov slávnych maliarov odcudzených vlani z rotterdamskej galérie Kunsthal už možno neexistuje. Matka jedného zo zadržaných lupičov tvrdí, že ich spálila v peci. Informovala o tom rumunská televízia B1 TV. Prokuratúra správu odmietla potvrdiť, reagovala len, že vyšetrovanie pokračuje.

Obrazy slávnych maliarov som spálila, vyhlásila matka lupiča
reprofoto Matisse: La Liseuse en Blanc et Jaune

Sedem odcudzených obrazov, medzi ktorými sú aj diela Pabla Picassa, Henriho Matissa, Clauda Moneta a Paula Gauguina, sa stále nepodarilo vypátrať. Zlodeji si korisť odniesli z výstavy k 20-ročnému jubileu renomovanej galérie. Odcudzené diela boli súčasťou súkromnej zbierky moderného umenia Triton.

Ide o dva obrazy Clauda Moneta (Most Waterloo v Londýne, Most Charing Cross v Londýne), Matissov obraz La Liseuse en Blanc et Jaune (Čítajúca žena v modrom a žltom), dielo Paula Gauguina Femme Devant une Fenetre Ouverte (Žena pred otvoreným oknom), prácu Luciana Freuda Woman with Eyes Closed (Žena so zatvorenými očami), dielo Pabla Picassa Tete d'Arlequin (Hlava harlekýna) a autoportrét Meyera de Haana.

Hodnota diel sa pohybuje v desiatkach miliónov eur, podľa holandských zdrojov v rozmedzí od 50 do 100 miliónov eur. Rumunské Riaditeľstvo pre organizovanú kriminalitu vyčíslilo materiálne škody v tomto prípade v prepočte na 18 miliónov eur.

Témy: Triton Londýn
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok