Turisti sa do Egypta po Mursího páde nehrnú

TASR
14.7.2013 20:16

V týchto dňoch je v Egyptskom múzeu v Káhire pravdepodobne viac múmií než návštevníkov a aj okolo slávnych pyramíd v Gíze je v piesku vidieť len veľmi málo stôp.

Turisti sa do Egypta po Mursího páde nehrnú
CTK

V dôsledku nekončiacich sa konfliktov medzi stúpencami a odporcami zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího sa turisti do Káhiry a jej okolia nehrnú, čo cítia najmä miestni obchodníci závislí od príjmov z cestovného ruchu. Napriek tomu sú mnohí radi, že Mursí je preč a dúfajú, že súčasná nepriaznivá situácia pre biznis sa časom vráti do normálu. Podľa nich by islamistická vláda cestovný ruch v Egypte postupne zničila. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Mám úsmev od ucha k uchu, aj keď takú katastrofu pre náš biznis sme doteraz nezažili," povedal obchodník Muhammad pred svojím obchodom s parfumami, jedným z mála v blízkosti pyramíd, ktorý ešte funguje. Ako dodal, za Mursího išli ceny hore, rozmáhalo sa násilie a turisti utekali do prímorských letovísk. "Chceme demokraciu, ktorá bude cestovný ruch podporovať, nie vládu islamistov," povedal.
Pred rokom 2011, keď po protestoch obyvateľstva musel odstúpiť predchádzajúci prezident Husní Mubarak, sa cestovný ruch podieľal na hrubom domácom produkte krajiny viac než 10 %. V roku 2010 navštívilo Egypt okolo 14,7 milióna turistov a príjmy z tohto sektora dosiahli 12,5 miliardy USD (9,59 miliardy eur).
Členovia Mursího Moslimského bratstva však poukazujú na postupné zlepšovanie situácie počas ich vlády, keď napríklad v 1. kvartáli tohto roka navštívili Egypt 3 milióny turistov a ich počet tak medziročne vzrástol o 14,6 %. Mnohí Egypťania sú však presvedčení, že časom by sa situácia iba zhoršovala.

V zmenu k lepšiemu dúfajú aj majitelia mulíc a somárov, ktorí vozia turistov na púšti v Gíze. Niektorí z nich spomínajú na dobré časy za vlády Husního Mubaraka. "Niekedy som zarobil aj 100 USD za deň," povedal jeden z nich Magdí Hammam, ktorý sa posťažoval, že Mubarak mal radšej ostať. "Mursí je síce preč, no ani po jeho odchode nie je situácia taká dobrá, aká bola za Mubaraka. Nie sú tu takmer žiadni turisti. Ani včera, ani dnes. Teraz však máme aspoň nejakú nádej," dodal Hammam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok