Francúzsko je futbalovým majstrom sveta do 20 rokov

TA3 SITA
14.7.2013 11:48

Vo finále v tureckom Istanbule vyhralo nad Urugvajom až na pokutovom kope. Francúzsko sa stalo zásluhou svojej reprezentácie do 20 rokov prvou krajinou, ktorá má titul zo všetkých futbalových turnajov organizovaných Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

Mladí reprezentanti krajiny "galského kohúta" uspeli v sobotňajšom finále svetového šampionátu hráčov do 20 rokov v tureckom Istanbule nad rovesníkmi z Uruguaja, keď ich zdolali v rozstrele zo značky pokutového kopu (4:1). V riadnom hracom čase i po predĺžení sa duel na štadióne miestneho klubu Galatasaray skončil bezgólovou remízou. Francúzi ako prví získali titul na seniorských MS, Pohári konfederácií FIFA, svetovom šampionáte hráčov do 17 rokov, olympijskom turnaji a pridali trofej pre víťaza aj z MS "20". "Les Bleus" sa odpútali od dvojice juhoamerických výberov. Argentíne chýba titul z MS "17" a Brazília ešte nikdy nezvíťazila na olympijských hrách.

Za najlepšieho hráča turnaja v Turecku vyhlásili francúzskeho záložníka Paula Pogbu, ktorý pôsobí na klubovej úrovni v talianskom Juventuse Turín. "Od začiatku podujatia som cítil, že sa na mňa upriamuje viac pozornosti ako na ostatných. Som rád, že som zvládol tento tlak, mohol som zdvihnúť nad hlavu trofej pre majstra sveta a pridal som aj individuálne ocenenie," povedal pre oficiálnu stránku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 20-ročný kapitán mladých Francúzov a vyjadril sa aj na margo finálového stretnutia: "Neviem, ako by som opísal moje pocity, nemám slová. Je to krásne, som neskutočne šťastný. Teší ma, že sme ukončili tureckú misiu úspechom."

Futbalovú reprezentáciu do 20 rokov pochválil okrem iných aj tréner seniorského výberu Francúzska Didier Deschamps. "Je to znamenie, že u nás robíme futbal správnym spôsobom. Oceňujem prácu mládežníckych koučov, táto generácia hráčov si zaslúžila odmenu. Verím, že francúzsky futbal bude môcť stavať na týchto základoch. Mladí chlapci sa stali svetovými šampiónmi, ale čaká ich ešte dlhá a náročná cesta. Každopádne, srdečne im gratulujem k vynikajúcemu úspechu," vyjadril sa Deschamps.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok