Čína po protestoch zrušila výstavbu závodu na spracovanie uránu

TASR
13.7.2013 13:27

Čína zrušila plány na výstavbu závodu na spracovanie uránu v meste Che-šan v juhočínskej provincii Kuang-tung po tom, ako stovky ľudí vyšli do ulíc na protest proti výstavbe ďalšieho veľkého priemyselného komplexu v oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čína po protestoch zrušila výstavbu závodu na spracovanie uránu
SITA

Plánovaný komplex s rozlohou 230 hektárov v centre priemyselnej oblasti v delte Perlovej rieky vyvolal nervozitu aj v susednom Hongkongu a Macau. Oficiálne vyhlásenie vedenia mesta Che-šan uvádza, že "rešpektuje želanie obyvateľov a odstupuje od plánov na realizáciu projektu energetickej spoločnosti CNNC". Celý projekt CNNC sa odhadoval na približne 37 miliárd jüanov (4,62 miliardy eur). Vedenie firmy sa k informáciám nevyjadrilo.

Čínske úrady sú v poslednom období stále citlivejšie na prejavy nespokojnosti obyvateľstva v otázkach ohrozovania životného prostredia. Nečakane rýchle odskočenie od plánovaného projektu je ďalším ústupkom úradov obyvateľom po tom, čo tí vyšli proti plánovanej výstavbe veľkého závodu do ulíc. V minulých rokoch takto úrady pozastavili alebo zrušili projekty na výstavbu najmä chemických závodov.

V roku 2007 tisícky obyvateľov mesta Sia-men v juhovýchodnej Číne uskutočnili sériu protestov proti výstavbe chemického závodu a nakoniec donútili miestne úrady od zámeru ustúpiť. Aj protest proti chemickému závodu v meste Ta-lien v severovýchodnej Číne v roku 2011 donútil úrady pôvodné plány zrušiť. To isté sa podarilo v októbri 2012 obyvateľom východočínskeho mesta Ning-po, ktorí nesúhlasili s rozšírením tamojšieho chemického závodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok