Škandál s obchodmi stál generálneho riaditeľa UBS jeho post

TA3, TASR
24.9.2011 23:03

Generálny riaditeľ najväčšej švajčiarskej banky UBS odstúpil z funkcie pre škandál s neschválenými obchodmi jedného z maklérov. Tie banke spôsobili stratu viac ako 2 miliardy dolárov.

Škandál s obchodmi stál generálneho riaditeľa UBS jeho post

Výkonný riaditeľ najväčšej švajčiarskej banky UBS Oswald Grübel rezignoval na svoju funkciu. Dôvodom je škandál spojený so stratou vo výške 2,3 miliardy USD (1,71 miliardy eur), ktorú banke nelegálnymi obchodmi spôsobil v londýnskej pobočke jej maklér Kweku Adoboli. Oznámila to dnes banka, šéf predstavenstva Kaspar Villiger ale dodal, že Grübel odstúpil po vlastnom uvážení, nie preto, že by stratil dôveru predstavenstva.


Nemec Oswald Grübel (67), ktorý prevzal vedenie banky pred vyše dvoma rokmi, dokázal vrátiť inštitúciu do zisku. Dopomohol aj k vyriešeniu sporov medzi USA a Švajčiarskom za daňové úniky Američanov, aj keď to nebolo bez dôsledkov pre dlhoročnú tradíciu švajčiarskeho bankového tajomstva.


"Oswald Grübel usúdil, že je jeho povinnosťou prijať zodpovednosť za nedávny incident s neautorizovanými obchodmi," povedal Villiger s tým, že najvyššiu funkciu dočasne prevezme šéf divízie banky pre Európu, Blízky východ a Afriku Sergio Ermotti. Banka už informovala, že urýchli reštrukturalizáciu investičnej divízie, ktorej súčasťou bude aj zvýšenie kontroly rizík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok