Tajfún Soulik zasiahol Taiwan

TA3 TASR SITA
13.7.2013 07:25

Severom Taiwanu sa prehnal veľmi silný tajfún, ktorý si vzal jeden ľudský život. Materiálne škody, ktoré spôsobil si momentálne úrady ešte netrúfajú odhadnúť.

Najmenej jeden človek zahynul a ďalších 21 utrpelo zranenia pri mohutnom tajfúne Soulik, ktorý sa dnes prehnal severným Taiwanom. Informovala o tom agentúra AP.

Miestne úrady oznámili, že o život prišiel policajt, ktorému v hlavnom meste Tchaj-pej spadla na hlavu tehla.
Podľa taiwanského ústredného meteorologického úradu sa o 08.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) tajfún nachádzal už nad morom západne od mesta Sin-ču na severozápade krajiny.

Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu, čo znamená pokles zo 163 kilometrov za hodinu, ktoré vetru namerali, keď predtým dorazil na pevninu.

Pri prívalových dažďoch napadalo v Sin-ču a susednom okrese Miao-li 700-800 milimetrov zrážok. Viac než 520.000 domácností v Tchaj-peji a okolí zostalo bez elektrickej energie.

Očakáva sa, že tajfún by čoskoro mal doraziť na pevninu v čínskych pobrežných provinciách Če-ťiang a Fu-ťien a následne postúpiť do vnútrozemia.

Pred tajfúnom evakuovali v Číne vyše 300 000 ľudí

Čínske úrady evakuovali vyše 300 000 ľudí pred tajfúnom Soulik, ktorý priniesol prudké dažde a vietor so silou skoro 120 kilometrov za hodinu. Vláda nasadila do ohrozenej oblasti tisíce vojakov, ktorí pomáhajú pri záchranných prácach. Tajfún v sobotu poobede miestneho času zasiahol juhovýchod provincie Fu-ťien a pohybuje sa smerom na severozápad k provincii Če-ťiang. Čínske úrady tiež zastavili lodnú dopravu a zrušili najmenej 142 letov z letiska v meste Fu-čou. Obmedzená je aj železničná a cestná doprava v pobrežných oblastiach.

Soulik v noci na sobotu zasiahol Taiwan, kde zabil najmenej jednu osobu a zranil 30 ďalších. Živel strhával stromy a strechy a spôsobil rozsiahle povodne. Meteorológovia predpovedali na sobotu ďalšie dažde a varujú pred novými záplavami a zosuvmi pôdy a bahna. Úrady predtým evakuovali z domovov vyše 8000 ľudí, väčšinou z juhu krajiny, kde hrozia zosuvy. Vláda nasadila v postihnutých oblastiach armádu a celý ostrov vyhlásila za ohrozenú zónu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok