Petr Nečas po výsluchu: Je to politický proces a svojvôľa

TA3, TASR
12.7.2013 16:37

Štátny zástupca v pondelok požiadal Snemovňu o expremiérovo vydanie aby ho mohli stíhať. Podľa tejto žiadosti, je podozrivý zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci a podplácania.

Pozrite si brífing Petra Nečasa po výsluchu na Útvare pre odhaľovanie organizovaného zločinu v Prahe

O tom, akým smerom sa bude vývoj v Českej republike uberať sme sa rozprávali s našim pražským spolupracovníkom Davidom Vozdeckým

Česká polícia dnes v kauze Jany Nagyovej, ktorá spôsobila pád vlády, vypočula aj bývalého premiéra Petra Nečasa a poslanca Borisa Šťastného. Nagyovej advokát Eduard Bruna po Nečasovej výpovedi uviedol, že mala formu monológu a policajti sa expremiéra na nič ďalšie nepýtali.
"Išlo o tie trafiky," citovala Brunu stránka Novinky.cz. Podľa neho Nečas, ktorého chce polícia stíhať za podplácanie bývalých poslancov ODS, neodpovedal na otázky vyšetrovateľov, ale podal iba vlastnú výpoveď k celej kauze. "Vypovedal, ale formou monológu. Žiadne otázky neboli, on povedal svoj monológ a tým to skončilo."
"Ide jednoznačne o svojvôľu štátneho zastupiteľstva. Ide o vykonštruovanú záležitosť," vyhlásil podľa iDNES.cz Nečas po výpovedi na polícii. V žiadnom prípade sa necíti vinný a Poslaneckú snemovňu nemieni požiadať o zbavenie imunity, aby mohol byť stíhaný, pretože to nechce orgánom činným v trestnom konaní uľahčovať.
Za zvláštny označil Nečas postup prokuratúry, keď mu poslala predvolanie na podanie vysvetlenia, no náhle sa to zmenilo na výsluch svedka, pričom advokátom obvinených nebolo neumožnené klásť otázky.
Nečas kritizoval aj podľa neho umelo nafukovaný zoznam vypočutých svedkov. "Sú vytvárané predpoklady pre umelé naťahovanie kauzy a všetko nasvedčuje tomu, že všetkých obvinených chcú držať čo najdlhšie vo väzbe. Je to nátlaková väzba," vyhlásil bývalý predseda vlády a ODS.
Ištvan, ktorý budovu opustil krátko pred Nečasom, nechcel priebeh výpovede expremiéra komentovať. Nečas činí Ištvana zodpovedným za to, že zadržaných - Janu Nagyovú a "rebelujúcich" exposlancov ODS Petra Tluchořa, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra - ničí spoločensky, existenčne a zdravotne.
Podľa informácií denníka Právo sa na vypočutí Nečasa zúčastnil aj olomoucký vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan, dozorujúci kauzu. V policajnej budove v Prahe sa tiež nachádzal šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, ktorého zásah na úrade vlády presne pred mesiacom inicioval pád Nečasovej vlády.
Okrem Šťastného a Nečasa dnes polícia vypočúvala aj námestníka ministra financií pre hospodárenie s majetkom štátu a informatiku Zdeňka Zajíčka. Jeho výsluch trval podľa Zajíčkových slov približne dve hodiny. Podrobnosti o ňom odmietol komentovať.
Mandátový a imunitný výbor začne o tom, či odporučí vydanie Nečasa na stíhanie, rokovať na budúci týždeň v stredu.
Ištvan vidí podstatu korupčného konania v tom, že Fuksovi, Šnajdrovi a Tluchořovi bolo sľúbené, že sa vzdajú svojich poslaneckých mandátov a za to dostanú iné funkcie v pološtátnych firmách. Poslanci sa skutočne mandátov vzdali a umožnili vláde, aby presadila daňový balíček. Na vyjednávaní s poslancami sa okrem Nagyovej podieľal aj člen predstavenstva Českých dráh Roman Boček. Aj on je teraz väzobne stíhaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok