Spoločnosť Lenovo získala najväčší podiel na globálnom trhu

SITA
11.7.2013 11:10

Čínska spoločnosť Lenovo Group Ltd vystriedala v druhom kvartáli na poste najväčšieho svetového výrobcu osobných počítačov americkú firmu Hewlett-Packard (HP). Uviedla to výskumná firma IDC.

Spoločnosť Lenovo získala najväčší podiel na globálnom trhu
SITA

Lenovo teraz zaberá 16,7 % globálneho trhu s osobnými počítačmi, pričom v prvom kvartáli bol jej podiel 15,3 %. Keďže sa nedarilo menším spoločnostiam firma HP tiež zväčšila svoj trhový podiel, a to na 16,4 % z úrovne 15,7 %.

Dodávky osobných počítačov na globálny trh však v druhom štvrťroku medziročne oslabili o vyše 11 % v dôsledku rýchleho rastu dodávok tabletov a smartfónov. Išlo už o piaty kvartál poklesu a analytici očakávajú, že dodávky osobných počítačov sa budú naďalej zmenšovať. Predpokladajú však pomalšie tempo oslabovania, keďže firmy prechádzajú na systém Windows 8 a nakupujú laptopy, pri ktorých je možné oddeliť klávesnicu a používať ich ako tablety.

V druhom štvrťroku sa na svetový trh dodalo 75,6 mil. osobných počítačov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to bolo o 11,4 % menej, uviedla firma IDC. Oslabujúca prosperita trhu s osobnými počítačmi však podnietila niektoré firmy, ako je napríklad Lenovo, aby svoju výrobu diverzifikovali a produkovali aj smartfóny, tablety a iné mobilné komunikačné zariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok