Malokarpatské vinohrady predbežne sľubujú dobrú úrodu

TASR
10.7.2013 15:34

Hoci sa na Slovensku rozbehla žatva, poľnohospodárske práce neutíchajú ani vo vinohradoch. Vo vinohradníckej oblasti na svahoch Malých Karpát sa predbežne ukazuje dobrá úroda hrozna. Oneskorený príchod tohtoročnej jari robil síce vrásky na čelách vinohradníkov, no horúce leto tento hendikep priebežne stiera.

Malokarpatské vinohrady predbežne sľubujú dobrú úrodu
SITA

Pracovným ruchom žijú aj malokarpatské vinohrady Poľnohospodárskeho družstva v mestskej časti Vajnory. "Vlaha a dostatok slnečných dní neprospieva len viniču, ale aj burinám. Rastie ako z vody. V týchto dňoch striekame vinohrady herbicídnym postrekom práve proti burinám. Budeme musieť pristúpiť aj k postrekom proti múčnatke," uviedol pre TASR šéf vajnorských vinohradov Dušan Kozmoň.

Iná skupina dnes vinohrad strihala. Presnejšie, strhávala vŕšie z prerastených ťažňov, ktoré sú neplodné a len zbytočne vinič vysiľujú. Pod páliacim slnkom to nie je ľahká robota, navyše ak zoberieme do úvahy, že vajnorské družstvo má vysadené vinohrady na ploche 160 hektárov.

Práce sa nezastavili ani v družstevných pivniciach. Dnes čistili nerezové tanky, aby už boli pripravené na prvé mušty zo skorých odrôd. "V polovici augusta máme vo Vajnoroch 10. ročník obnovených dožinkových slávností, na ktorých nesmie chýbať prvý vajnorský burčiak. Pre návštevníkov budeme mať pripravený kvalitný, odkalený a presne načasovaný burčiak z odrody Oliver Irssay," povedal hlavný vajnorský vincúr Miroslav Dziak.

Vajnory sú typickou malokarpatskou vinárskou obcou. Málokto vie, že ako prvé na území dnešného Slovenska mali vysporiadané takzvané vinohradnícke štatúty, a to už koncom 13. storočia. Typickými pestovanými odrodami sú rizlingy, veltlíny, Pesecká leánka, z červených Frankovka modrá, Rulandské modré a Cabernet sauvignon. Predovšetkým neskoré zbery, bobuľové výbery a slamové vína dosahujú prestížne ocenenia na medzinárodných výstavách. Veľké úspechy na konzumentskom trhu žne aj pred siedmimi rokmi vysadená odroda Syrah, ktorá dosiaľ nie je uznanou odrodou v SR, a preto ju vajnorskí vinári predávajú pod atypickým označením "Šyrák".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok