Úroda by mala byť vyššia, farmári však so zberom vyčkávajú

SITA
10.7.2013 10:24

Dôvodom posunu začiatku žatvy je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory neskorý nástup jari, ktorý posunul priebeh vegetačného obdobia a dozrievanie úrody. Zber úrody by sa mal rozbehnúť po 20. júli.

Úroda by mala byť vyššia, farmári však so zberom vyčkávajú
SITA

Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín by mala byť oproti vlaňajšku vyššia približne o štvrtinu, poľnohospodári však s jej zberom vyčkávajú. Zatiaľ čo v rovnakom čase minulého roka už bola zožatá približne tretina repky, jačmeňa aj pšenice, tento rok farmári zbierali zatiaľ iba ozimný jačmeň. "Osevné plochy tejto komodity však nebývajú veľké," uviedol Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) vychádzajúc z údajov Štatistického úradu SR. Dôvodom posunu začiatku žatvy je podľa jeho slov neskorý nástup jari, ktorý posunul priebeh vegetačného obdobia a dozrievanie úrody.

Ako ďalej vyplýva z informácií SPPK, pestovatelia denne monitorujú stav porastov, aby sa mohli správne rozhodnúť, kedy vyjdú so zberovou technikou na polia a ktoré plodiny začnú kosiť ako prvé. Niektoré podniky však už SPPK avizovali, že by so žatvou mohli začať na prelome tohto a budúceho týždňa. "S väčšou plošnou intenzitou zberových prác v produkčných regiónoch sa počíta po 20. júli," spresnil Nemec. Podľa SPPK zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala opakovať situácia z roku 2012. Vtedy veľké sucho v produkčných oblastiach znížilo produkciu obilnín o viac ako 20 % a výrazne ovplyvnilo úrodu repky. "Samotní poľnohospodári však upozorňujú, že nevyspytateľné počasie im môže aj v poslednej chvíli urobiť škrt cez rozpočet a preto sú vo svojich prognózach opatrní," uzavrel Nemec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok