Egyptský dočasný prezident menoval premiéra a viceprezidenta

TASR
9.7.2013 17:24

Predsedom dočasnej egyptskej vlády sa dnes stal liberálny ekonóm, bývalý minister financií Házim Bibláví. Kreslo viceprezidenta získal opozičný politik Muhammad Baradej. Informovala o tom agentúra Reuters.

Egyptský dočasný prezident menoval premiéra a viceprezidenta
SITA

Politikov vymenoval do funkcií dočasný prezident Adlí Mansúr, dosadený armádou, v snahe doviesť krajinu k novým parlamentným a prezidentským voľbám.

Podľa agentúry DPA pôsobil Bibláví ako minister financií od júla do novembra 2011 počas vlády armády po zosadení prezidenta Husního Mubaraka. Predtým pracoval v hospodárskom a sociálnom výbore OSN pre západnú Áziu a ešte skôr pôsobil ako profesor ekonómie na univerzite v Alexandrii.

Podľa agentúry AP Bibláví odstúpil z postu ministra v októbri 2011 na protest proti zásahu armády proti demonštrantom, pri ktorom zahynulo 26 ľudí, prevažne kresťanov.


Baradej, bývalý šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a laureát Nobelovej ceny za mier, bude ako viceprezident zodpovedný za zahraničné záležitosti.

Zadržali 650 ľudí, najmä Mursího stúpencov

Približne 650 ľudí zadržali egyptské bezpečnostné zložky v súvislosti s pondelkovým údajným útokom na sídlo Republikánskej gardy v Káhire. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej zahynulo pri incidente vyše 50 ľudí.

Väčšinu zo zadržaných tvoria stúpenci zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Nemenované bezpečnostné zdroje uvádzajú aj niekoľkých Sýrčanov a Palestínčanov.

Demonštranti a Mursího Moslimské bratstvo ale odmietli, že by sa pokúsili vtrhnúť do sídla Republikánskej gardy. Tvrdia, že vojaci začali strieľať do protestujúcich po ranných modlitbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok