Transparency: Korupcia v krajinách Arabskej jari sa zhoršila

TASR
9.7.2013 15:28

Korupcia sa vo väčšine arabských krajín zhoršila od revolúcií v roku 2011, hoci hnev na skorumpovaných štátnych predstaviteľov bol hlavným dôvodom povstaní. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnila mimovládna organizácia Transparency International (TI), sledujúca korupciu vo svete.

Transparency: Korupcia v krajinách Arabskej jari sa zhoršila
SITA

Jej zistenia zrejme zničia nádej, že Arabská jar prinesie regiónu Blízkeho východu vlády a podnikanie s menšou mierou korupcie, napísala agentúra Reuters.

Pretrvávajúca nespokojnosť arabskej verejnosti s korupciou môže oslabiť snahy vlád o obnovenie politickej stability, mariť hospodársky rast i zahraničné investície.

Zo štyroch krajín, kde došlo k zmenám vlády počas Arabskej jari, väčšina opýtaných v troch krajinách - Egypte, Tunisku a Jemene - má pocit, že úroveň korupcie v uplynulých dvoch rokoch stúpla.

V Egypte si to podľa výsledkov prieskumu TI myslí 64 percent opýtaných, v Tunisku 80 percent. Výnimkou je Líbya, kde si 46 percent opýtaných myslí, že je krajina skorumpovanejšia, ako bola.

V samotnom Egypte 78 percent respondentov uviedlo, že polícia je skorumpovaná alebo mimoriadne skorumpovaná. O súdoch si to myslí 65 percent opýtaných a o armáde, jednej z najrešpektovanejších inštitúcií, ktorá minulý týždeň zvrhla islamského prezidenta Muhammada Mursího, 45 percent opýtaných.

Prieskum ukázal narastajúce rozčarovanie verejnosti v mnohých ďalších arabských krajinách, ktoré nezažili revolúcie, Arabská jar v nich však zvýšila politické napätie.

V Libanone 84 percent opýtaných uviedlo, že sa korupcia v uplynulých dvoch rokoch zhoršila, v Maroku si to myslí 56 percent respondentov a v Iraku 60 percent. V Jordánsku je tohto názoru 39 percent opýtaných, 44 percent uviedlo, že úroveň podplácania zostala rovnaká.

Riaditeľ TI pre Blízky východ a severnú Afriku Christoph Wilcke povedal, že polícia, súdnictvo a politické strany v arabských krajinách potrebujú prejsť reformami, aby si získali dôveru verejnosti. V sociálnom a ekonomickom chaose, ktoré nasledovali po revolúciách, však vlády nemali čas ani energiu na presadenie takýchto reforiem.
Prieskum sa uskutočnil od minuloročného septembra do tohtoročného marca, v každej krajine odpovedalo na otázky TI zhruba tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok