Demonštranti v Istanbule utekali pred slzotvorným plynom a vodným delom

TASR
6.7.2013 20:38

Turecká polícia použila slzotvorný plyn a vodné delo proti pokojným protestujúcim na námestí Taksim v centre Istanbulu po tom, čo guvernér mesta Hüseyin Avni Mutlu zakázal plánovanú večernú demonštráciu. Informovali o tom svetové tlačové agentúry DPA a Reuters.

Demonštranti v Istanbule utekali pred slzotvorným plynom a vodným delom
SITA

Na protest, plánovaný na 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ), sa zišli davy ľudí a pri zásahu polície ich tisíce ušli v panike do bočných uličiek. Policajti niekoľko demonštrantov zatkli. Išlo o najväčší policajný zásah od polovice júna.

Guvernér vyhlásil večerné zhromaždenie za protizákonné. "Nemôžem povoliť demonštráciu, ktorú som vopred zakázal," uviedol dnes Hüseyin Avni Mutlu, ktorého citovala turecké noviny Hürriyet. "Nemôžem konať protizákonne..." dodal.

Protestná aliancia občanov s názvom "Platforma solidarity s Taksimom" vyzvala na demonštráciu a účastníkov na to, aby vstúpili do priľahlého parku Gezi (v kúte námestia), ktorý je policajne uzavretý už od začiatku protivládnych protestov z konca mája.

Platforma oznámila, že park by sa mal vrátiť "pravým majiteľom, teda každému". Televízne zábery zachytili protestujúcich na námestí, ako stoja pred poriadkovou políciou a v rukách držia súdne rozhodnutie, ktoré ruší vládne plány postaviť budovy v štýle Osmanskej ríše na mieste parku Gezi. Nedávny verdikt súdu sa pokladá za víťazstvo protestujúcich a za úder premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, podľa ktorého sú demonštranti len teroristi a drancovatelia.

Námestie Taksim je centrom niekoľkotýždňových protivládnych protestov v Turecku, ktoré sa začali, keď polícia násilne odviedla z parku Gezi pokojných protestujúcich. Konzervatívna islamská vláda premiéra Erdogana plánovala postaviť na mieste nákupné centrum a hotel - park však patrí k posledným zeleným priestranstvám v meste.

Demonštrácie v parku Gezi sa rýchle zmenili na prebiehajúcu celonárodnú vlnu protestov, ktoré Erdoganovu vládu obviňujú, že v sekulárnej krajine zavádza vládu islamu.
Polícia zasahovala proti neozbrojeným protestujúcim streľbou gumovými projektilmi a slzotvorným plynom, čo vyvolalo celosvetové odsúdenie a kritiku. Policajné zásahy si v júni vyžiadali celkovo štyri ľudské životy a okolo 7500 ranených.

Mutlu, člen Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja, už skôr na sociálnej sieti Twitter oznámil, že park Gezi bude znovu otvorený v nedeľu 7. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok