Favorizovaný Brit Froome sa stal novým lídrom na Tour de France

TA3 SITA
6.7.2013 17:18

Zo žltého trička vyzliekol vďaka prvenstvu v sobotňajšej 8. etape z Castres do Ax 3 Domaines (195 km) v Pyrenejách Juhoafričana Daryla Impeya.

Jazdec tímu Sky Froome urobil dôležitý krok na ceste za svojim cieľom, ktorým je celkové víťazstvo. Dvadsaťosemročný rodák z kenského Nairobi sa radoval v sobotu z druhého etapového prvenstva na Tour de France v kariére. Vlani druhý muž celkového poradia vyhral v Ax 3 Domaines vďaka skvelej taktiky Sky pred tímovým kolegom Richiem Portem z Austrálie. Tretí prišiel do cieľa Španiel Alejandro Valverde.

Peter Sagan v sobotu na najlepších vrchárov stratil, naďalej je lídrom bodovacej súťaže. S odstupom na víťaza prišiel do cieľa aj Peter Velits.

Prvé pyrenejské stúpania poriadne preverili schopnosti ašpirantov na celkové prvenstvo. Hneď po štarte zaútočil Johnny Hoogerland, ku ktorému sa pridali Jean-Marc Marino, Christophe Riblon a Rudy Molard. Francúz Riblon vyhral posledný dojazd na Ax 3 Domaines v roku 2010. Postupne si kvarteto vypracovalo desaťminútový náskok, ktorý zásluhou tímu Orica-GreenEdge začal klesať. Na rýchlostnej prémii sa pobili šprintéri o 5. miesto, André Greipel zdolal Petra Sagana i Marka Cavendisha. Rozdiely medzi touto trojicou v bodovacej súťaži sú minimálne. Následne sa začalo 15,3 km stúpanie na Col de Pailheres do nadmorskej výšky 2001 m. Pelotón sa postupne delil, s najlepšími už nedokázali držať krok ani Sagan s Velitsom. Čelo ovládol tím Sky. Pred vrcholom zaútočil Kolumbijčan Nairo Quintana a vyhral horskú prémiu. Za ním jazdili už všetci favoriti. Sky nasadil vysoké tempo a 5 km pred cieľom už boli s Quintanom vpredu len jeho zástupcovia Froome a Richie Porte a trio Alberto Contador, Roman Kreuziger a Alejandro Valverde. Jazdci britského Sky pokračovali v skvelom výkone, Porte roztrhal skupinu a pripravil najlepšiu pozíciu pre Frooma. Prekvapujúco zaostával Contador.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok