Francúzka Bartoliová sa stala víťazkou ženskej dvojhry vo Wimbledone

TASR
6.7.2013 17:11

Získala tak svoj prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále ako turnajová pätnástka po výbornom výkone zdolala nasadenú dvadsaťtrojku Nemku Sabine Lisickú za 81 minút hladko v dvoch setoch 6:1 a 6:4.

Celým turnajom prešla bez straty jediného dejstva. Bartoliová je prvou francúzskou singlovou grandslamovou šampiónkou od júla 2006, keď na tráve All England Clubu triumfovala Amelie Mauresmová, ktorá v sobotu nechýbala v jej lóži. Do wimbledonskej histórie sa navyše zapísala ako prvá hráčka v Open ére, ktorá vyhrala najprestížnejší turnaj bez toho, aby čelila čo i len jednej hráčke zo svetovej Top ten.

Na najcenenejší triumf čakala Bartoliová veľmi dlho. Musela absolvovať 47. podujatí veľkej štvorky, o dva turnaje viac, ako Češka Jana Novotná. Francúzka bola vo finále Wimbledonu aj v roku 2007, vtedy však podľahla Američanke Venus Williamsovej. Vďaka sobotňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 1,6 milióna libier, do rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov a v jeho novom vydaní sa posunie na 7. miesto. Lisická v prvom grandslamovom singlovom finále v kariére nenadviazala na skvelé výkony z osemfinálového duelu proti svetovej jednotke Američanke Serene Williamsovej či strhujúceho semifinále proti Poľke Agnieszke Radwaňskej. Nervozita jej príliš zväzovala ruky i nohy, robila veľa nevynútených chýb a nepodržalo ju ani podanie, ktoré bolo predtým jej veľkou zbraňou. V rebríčku sa posunie z 24. na 18. miesto.

Lisická síce v úvodnom geme po dvoch dvojchybách Bartoliovej prelomila súperkino podanie, v ďalších minútach však Francúzka ovládla centrálny dvorec, uhrala šesť gemov v rade a prvý set získala za pol hodinu jasne vo svoj prospech. Bartoliová dominovala v dlhých výmenách od základnej čiary, bola agresívnejšia na returne, darilo sa jej aj na sieti. Lisickej naopak nevychádzalo takmer nič, na kurte pôsobila bezradným dojmom a na konci setu sa v jej očiach objavili slzy. Na začiatku druhého dejstva síce Lisická suverénne vyhrala svoj servis, v "maratónskom" druhom geme však nevyužila sériu brejkbalov, čo ju zlomilo. Bartoliová si v ďalšom priebehu zápasu po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:1 a v siedmom geme mala pri súperkinom podaní tri mečbaly. Lisická ešte zabojovala, znížila na 4:5, no Bartoliová už dotiahla zápas do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom servise vďaka esu v poradí štvrtý mečbal a skorigovala vzájomnú bilanciu s Lisickou na 2:3. Odplatila jej štvrťfinálovú prehru z roku 2011.

Bartoliová po životnom úspechu žiarila spokojnosťou. "Nemôžem tomu uveriť, že som wimbledonskou šampiónkou. Keď som bola mladé dievča, snívala som o tom, že raz vyhrám najprestížnejší turnaj na svete. Od 14 rokov som túžila držať nad hlavou túto misu známu pod názvom Rosewater Dish a dnes sa môj sen stal skutočnosťou. Už v roku 2007 som tu hrala o titul, no zápas proti Venus Williamsovej som nezvládla. Sabine, uvidíš, že aj ty sa raz ešte dostaneš do finále. Vždy som snívala o tom, že ukončím wimbledonské finále víťazným úderom, ale že to bude práve eso, to som nečakala. Najlepšie podanie v mojom živote prišlo v tom najvhodnejšom momente. Za dnešný úspech vďačím predovšetkým môjmu otcovi, ktorý ma priviedol k tenisu, dlhé roky ma trénoval a sprevádzal na turnajoch. Ďakujem celému môjmu tímu na čele s Amelie Mauresmovou. Prajem jej všetko najlepšie k piatkovým 34. narodeninám, toto je môj darček pre teba," povedala Francúzka v slávnostnom príhovore.

Lisická sa počas svojho prejavu rozplakala. "Dnes bolo toho na mňa jednoducho priveľa. Mala som nervy, celá situácia ma ochromila. Všetka česť Marion, ktorá sa oveľa lepšie dokázala vyrovnať s tým, že hrá wimbledonské finále. Na prvý grandslamový titul čakala veľmi dlho a zaslúži si ho. Chcela by som sa poďakovať celému môjmu tímu za všetko. Prežili sme toho za posledné roky naozaj veľa, vzostupy i pády. Veľmi ste mi pomohli v časoch, keď som bola po vážnom zranení členka a hrozilo, že budem musieť skončiť s tenisom.. Veľmi som chcela uspieť v prvom grandslamovom finále v kariére. Snáď ešte budem mať raz šancu hrať vo Wimbledone o titul, pretože tento turnaj i centrálny kurt milujem. Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu, boli ste skvelí," povedala 23-ročná Berlínčanka s poľskými koreňmi, ktorá nevyužila šancu stať sa prvou nemeckou grandslamovou šampiónkou od júna 1999, keď legendárna Steffi Grafová vyhrala antukový Roland Garros v Paríži.

ženy - dvojhra - finále:

Marion Bartoliová (15-Fr.) - Sabine Lisická (23-Nem.) 6:1, 6:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok