Dwight Howard prechádza do Houstonu

TA3, SITA
6.7.2013 12:53

S Rockets sa 27 ročný pivot dohodol ako voľný hráč. Malo by ísť o kontrakt na štyri roky vo výške približne 88 miliónov dolárov. Zmluvu oficiálne uzavrú 10. júla, keď vyprší moratórium NBA týkajúce sa voľných hráčov.

Dwight Howard dal po nevydarenej sezóne zbohom basketbalovým Los Angeles Lakers a jeho ďalším pôsobiskom v NBA bude Houston. V noci na sobotu SELČ o najočakávanejšej udalosti leta v NBA informovali USA Today. S Rockets sa 27-ročný (nar. 8. decembra 1985) atleticky najlepšie pripravený pivot v súťaži dohodol ako voľný hráč. Malo by ísť o kontrakt na štyri roky vo výške približne 88 miliónov dolárov. Zmluvu oficiálne uzavrú 10. júla, keď vyprší moratórium NBA týkajúce sa voľných hráčov.

Howard sa vlani v lete prestupom z Orlanda do Lakers postaral na prestupovom trhu o poriadny poplach, ktorý zmenil osud mnohým ďalším hráčom. Slávny kalifornský klub však potom prežil jednu z najhorších sezón v novom tisícročí a ledva postúpil do play-off, kde vypadol už v prvom kole. Rodák z Atlanty zarobil v minulom ročníku 19,26 milióna dolárov, tímu v ňom "odovzdal" priemerne 17,1 bodu a 12,4 doskoku v jednom zápase.

Howarda lákali do nového klubu bývalé výrazné osobnosti "rakiet" Hakeem Olajuwon, Clyde Drexler či Jao Ming. Houston sa angažovaním elitného podkošového hráča automaticky stáva spolufavoritom na popredné priečky v Západnej konferencii. Tím prešiel vlani výrazným omladením, v minulom ročníku ho ťahali predovšetkým James Harden (roč. nar. 1989) a Jeremy Lin (1988), okrem nich turecký pivot Ömer Asik (1986) a ostrostrelec Chandler Parsons (1988).

Dwight Howard vstúpil na scénu NBA v roku 2004 a osem sezón bol zárukou konkurencieschopnosti Orlanda, ktoré patrilo do špičky Východnej konferencie. Dominantný pivot mal po etablovaní sa v súťaži na konci sezóny pravidelne priemer vyše 20 bodov a 10 doskokov na zápas. Od roku 2007 nechýbal v nijakom Zápase hviezd, trikrát po sebe ho vyhlásili za najlepšieho defenzívneho hráča v NBA (2009 - 2011). Rýchlo sa však rozniesol aj chýr, že z jeho rúk nehrozí veľké nebezpečenstvo na čiare trestného hodu. Súperi proti nemu uplatňujú taktiku "Smite-a-Dwight", ktorej cieľom je zámerne faulovať hráča so slabou percentuálnou úspešnosťou streľby šestiek. Tímy ju - známu najmä ako "Hack-a-Shaq" - roky aplikovali na podobnom neborákovi Shaquillovi O'Nealovi. Howardova kariérna úspešnosť v tejto hernej činnosti nepresahuje 60 percent. Na ilustráciu: po 69 dueloch sezóny 2012/2013 mal na konte toľko zahodených šestiek, ako nepremenil jeho spoluhráč v Los Angeles Lakers Steve Nash za takmer 17 rokov v NBA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok