Násilnosti v Egypte pokračujú, v politickom chaose bol vymenovaný dočasný premiér el-Baradej

TA3, TASR
6.7.2013 07:40

Zvrhnutie prezidenta Muhamada Mursího pobúrilo nielen jeho stúpencov ale aj radikálnych islamistov zo skupiny Ansar aš-Šaría. Tí to považujú za vyhlásenie vojny proti ich viere. Islamské právo šaría vraj budú presadzovať násilnou cestou. Od včera v Egypte zahynulo najmenej 37 ľudí.

V zrážkach medzi stúpencami a oponentmi zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího v prístave Alexandria prišlo o život najmenej 12 ľudí, celoštátna bilancia mŕtvych tak od piatka dosiahla najmenej 30, stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia.
Agentúra Associated Press citovala pracovníka záchrannej služby Amra Salámu, ktorý povedal, že stovky islamistov napadli zhromaždenie oponentov Mursího v Alexandrii a strieľali do nich z pušiek. Vypukli zrážky, v ktorých sa polícia pridala na stranu oponentov Mursího.
Dvanásť obetí zrážok v Alexandrii potvrdila aj egyptská tlačová agentúra MENA.
Ministerstvo vnútra oznámilo zatknutie podpredsedu Moslimského bratstva, Chajrata aš-Šátira, považovaného za najvplyvnejšieho muža v organizácii. Spolu s bratom ho polícia zatkla v piatok neskoro večer v byte vo východnej časti Káhiry pre podnecovanie k násiliu proti protestujúcim v uplynulých dňoch.
Bohatý podnikateľ Šátir je zástupcom najvyššieho vodcu Moslimského bratstva, už dlho je však považovaný za toho, kto prijíma zásadné rozhodnutia. Bol pôvodne kandidátom hnutia na prezidenta, ale keďže bol v minulosti trestaný, diskvalifikovalo ho to. Namiesto neho kandidovalo potom hnutie za prezidenta Mursího, ktorý sa stal prvým slobodne zvoleným prezidentom Egypta.
Z funkcie ho tento týždeň v stredu zosadila armáda, ktorá zakročila, keď milióny demonštrantov v celej krajine požadovali jeho odstránenie.

OSN vyjadruje znepokojenie


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval egyptské bezpečnostné sily, aby chránili demonštrantov a zabránili násilným zrážkach. Súčasne vyzval Egypťanov, aby spoločnými silami obnovili občiansku kontrolu, ústavný poriadok a vládu demokracie. Pan vyjadril znepokojenie nad zrážkami medzi protestujúcimi, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených i nad "desivými správami o sexuálnom násilí".
Šéf OSN vyhlásil, že predstavitelia politiky musia slovami i skutkami demonštrovať, že chcú "mierový a demokratický dialóg, ktorý zahŕňa všetkých voličov, vrátane žien". Informovala agentúra Associated Press.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok