Šiesta etapa pre Greipela, Sagan opäť druhý, v žltom Impey

TASR
4.7.2013 17:32

Nemecký cyklista Andre Greipel zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape pretekov Tour de France. Jazdec stajne Lotto-Belisol sa presadil v závere 176,5 km dlhej trati z Aix-en-Provence do Montpellier, keď prešpurtoval slovenského rýchlika Petra Sagana, ktorý tretíkrát na jubilejnom 100. ročníku skončil druhý.

Šiesta etapa pre Greipela, Sagan opäť druhý, v žltom Impey
SITA

Žlté tričko celkového lídra získal vo štvrtok Juhoafričan Daryl Impey z tímu Orica-GreenEDGE.
"Tím odviedol v závere výbornú prácu. Je to skvelé, že sa nám podarilo vyhrať etapu. Povedal som chlapcom, aby sme čakali tak dlho ako sa bude dať, a aby sme vydržali spolu čo najdlhšie. Udreli sme dva kilometre pred cieľom. Myslím, že ľudia videli, akú sme mali silu. Som na tento tím skutočne pyšný," skonštatoval bezprostredne po dojazde do televíznych kamier Greipel, pre ktorého je to celkovo piaty etapový trimf na Tour a prvý v tomto roku. V záverečnom špurte tretí finišoval ďalší Nemec Marcel Kittel z Argos-Shimano.

Sagan, jazdec Cannondale, si vďaka druhému miestu udržal pozíciu na čele hodnotenia bodovacej súťaže o zelený dres. Trinásť bodov do nej získal aj na špurtérskej prémii na 63 km, kde finišoval štvrtý, pred neho sa ale dostal druhý Mark Cavendish z Omega Pharma-Quickstep aj víťaz prémie a neskôr aj etapy Andre Greipel. Sagan má teraz na konte v súťaži o zelený dres 159 bodov, druhý je Greipel so 130 a tretí Cavendish (119). Brit skončil napokon v etape štvrtý a nepridal 25. triumf v etape TdF v kariére.


Žilinský rodák mal v ďalšom priebehu asi na 130. kilometri technické problémy, musel vymeniť bycikel, a následne mu jeho tímoví kolegovia pomohli dotiahnuť sa do balíka. Ešte väčšie problémy mal Cavendish, ktorý po kolízii s jazdcom z tímu Belkin spadol, no aj vďaka pomoci jeho tímového kolegu Petra Velitsa sa bez problémov dotiahol do pelotónu.

Velits v etape obsadil 67. pozíciu s päťsekundovou stratou, v celkovom poradí mu patrí priebežná 93. pozícia. Sagan je v priebežnom poradí 31. V priebehu štvrtkovej etapy odstúpili francúzsky šprintér tímu FDJ.fr Nacer Bouhanni, ktorý získal minulý rok národný titul, resp. Švéd Frederik Kesiakoff z Astany.

výsledky 6. etapy (Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km): 1. Andre Greipel (Nem./Lotto) 3:59:02 hod., 2. Peter SAGAN (SR/Cannondale), 3. Marcel Kittel (Nem./Argos), 4. Mark Cavendish (V.Brit./Omega Pharma - Quick-Step), 5. Juan Jose Lobato (Šp./Euskaltel), 6. Alexander Kristoff (Nór./Katuša), 7. Jose Joaquin Rojas (Šp./Movistar), 8. Danny van Poppel (Hol./Vacansoleil), 9. Roberto Ferrari (Tal./Lampre), 10. Samuel Dumoulin (Fr./AG2R) - všetci rovnaký čas, ... 67. Peter VELITS (Omega Pharma - Quick-Step) +5

priebežné poradie:
1. Daryl Impey (JAR/Orica) 22:18:17, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky) +3 s, 3. Simon Gerrans (Aust./Orica) +5, 4. Michael Albasini (Švaj./Orica), 5. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) obaja +6, 6. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma - Quick-Step), 7. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) obaja +8, 8. Richie Porte (Aust./Team Sky), 9. Nicolas Roche (Ír./Saxo - Tinkoff), 10. Roman Kreuziger (ČR/Saxo - Tinkoff) všetci +14, ... 31. SAGAN +34, 93. Velits +17:40 min


bodovacia súťaž o zelený dres:

1. SAGAN 159 bodov, 2. Greipel 130, 3. Cavendish 119, 4. Kristoff 111, 5. Kittel 87, 6. Rojas 71

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok