Predmetom amerického sledovania je aj tradičná korešpondencia

SITA
4.7.2013 17:14

Federálna Poštová služba Spojených štátov (USPS) údajne poskytuje vládnym orgánom údaje z desiatok tisíc listov či balíkov ročne, len za minulý rok však bolo zosnímaných až 160 miliárd obálok.

Predmetom amerického sledovania je aj tradičná korešpondencia
SITA

Podobne rozsiahle programy, aké podľa nedávnych odhalení americké orgány využívajú pri sledovaní telefonickej a internetovej komunikácie, dlhodobo fungujú aj v oblasti tradičných poštových služieb. Poukazuje na to štvrtkový článok denníka The New York Times (NYT), podľa ktorého štátna pošta v Spojených štátoch kopíruje a uchováva údaje z obálok všetkých podaných zásielok. Takýto postup bol údajne v USA zavedený už pred viac ako sto rokmi, celoplošným sa však stal až v roku 2001, keď zásielky s jedovatým antraxom pripravili o život piatich ľudí vrátane dvoch poštárov. Podľa NYT sa verejnosť mohla o prísne tajnom Programe izolácie, kontroly a sledovania pošty (MCIT) dozvedieť z júnových vyjadrení federálnej polície, ktoré sa týkali zásielok s ricínom adresovaných prezidentovi Barackovi Obamovi a newyorskému starostovi Michaelovi Bloombergovi.

Denník vo svojom článku cituje viacerých expertov a sledovanie pošty dokumentuje prípadom niekdajšieho hovorcu radikálnej environmentálnej organizácie Front za oslobodenie Zeme Leslieho Jamesa Pickeringa, ktorému v septembri minulého roka zrejme omylom vhodili do schránky aj rukou písaný odkaz pracovníkom pošty, aby všetky jeho zásielky odovzdávali na kontrolu. Federálna Poštová služba Spojených štátov (USPS) takto údajne poskytuje vládnym orgánom údaje z desiatok tisíc listov či balíkov ročne, len za minulý rok však bolo zosnímaných až 160 miliárd obálok, pričom nie je známe, ako dlho snímky uchovávajú. Prípadná kontrola obsahu si podľa NYT vyžaduje špeciálne povolenie, odhalenie je však napriek tomu závažné, keďže vďaka systematickému zhromažďovaniu údajov majú vládne orgány prehľad o poštovom styku miliónov Američanov.

Začiatkom júna vyvolalo rozruch zistenie, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) sleduje internetovú a telefonickú komunikáciu miliónov ľudí. Bývalý spolupracovník tajných služieb Edward Snowden, ktorý tajný program prezradil, sa teraz pokúša získať azyl v zahraniční, aby sa vyhol postihu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok