Šprint v Marseille pre Cavendisha, Sagan došpurtoval tretí

SITA TA3
3.7.2013 17:42

Brit Mark Cavendish sa stal víťazom stredajšej 5. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Cagnes sur Mer do Marseille a merala 228,5 km. V šprintérskej koncovke sa presadil pred Edvaldom Boassonom Hagenom a Petrom Saganom.

Šprint v Marseille pre Cavendisha, Sagan došpurtoval tretí
SITA

Slovák v službách tímu Cannondale si udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže. Žlté tričko naďalej patrí Austrálčanovi Simonovi Gerransovi z tímu Orica GreenEdge.

Stredajšia etapa mala byť predovšetkým pre špurtérov a favoriti na celkový úspech sa šetrili na náročné stúpania. Hrdinami dňa boli Jukija Araširo (Europcar), Kevin Reza (Europcar), Romain Sicard (Euskaltel), Thomas De Gendt (Vacansoleil), Anthony Delaplace (Sojasun) a Alexej Lucenko (Astana). De Gendt vyprovokoval únik už krátko po štarte, pridali sa k nemu ďalší piati jazdci a rýchlo si vypracovali náskok na pelotón. Virtuálnym lídrom pretekov bol v stredu dlho Araširo, ktorý pred etapou strácal na Gerransa 3:42 min. Náskok postupne narástol až na dvanásť minút, potom začal naplno pracovať na čele pelotónu tím Orica GreenEdge a rozdiel sa zmenšoval. Vedúca skupina sa rozdelila, odpadli z nej Sicard a Delaplace. Balík jazdil posledných 50 km veľmi aktívne, čelo kontrolovali Lotto Belisol, Omega Pharma - Quick Step a Cannondale. Pelotón stratu definitívne zlikvidoval necelých 6 km pred cieľom. Šprintérske tímy si všetko v závere ustrážili a rozhodovala koncovka ich lídrov. Skvelú pozíciu pripravila Omega pre Cavendisha, ktorý ju dokonale využil.

Skvelú pozíciu pripravila Omega pre Cavendisha, ktorý ju dokonale využil. Brit sa radoval z 24. etapového víťazstva na Tour de France v kariére. "Predchádzajúce dni boli pre nás frustrujúce. Dnes som bol veľmi motivovaný. Nemuseli sme ísť od začiatku na čele pelotónu, čo bolo skvelé. Posledné stúpanie bolo ťažké, nekategorizované, ale bolo veľmi náročné. Pomohli mi kolegovia z tímu, mal som ich okolo seba dosť. V poslednej chvíli sme dotiahli únik. Celý tím išiel fantasticky. Verím, že sme našu smolu už definitívne odvrátili. Záver bol veľmi rýchly, nebezpečný, nebolo to jednoduché," povedal v prvom televíznom rozhovore Cavendish.

Výsledky - Tour de France 2013:
5, etapa (Cagnes sur Mer - Marseille, 228,5 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma - Quick-Step 5:31:51 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 3. Peter Sagan (SR) Cannondale, 4. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 5. Roberto Ferrari (Tal.) Lampre-Merida, 6. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 7. Juan José Lobato Del Valle (Šp.) Euskaltel Euskadi, 8. Ramunas Navardauskas (Litva) Garmin-Sharp, 9. Cyril Lemoine (Fr.) Sojasun, 10. José Joaquín Rojas Gil (Šp.) Movistar

tour1.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok