Vodca islamistov vyzval stúpencov na prekazenie olympiády v Soči

TASR TA3
3.7.2013 10:17

Vodca islamistických povstalcov na ruskom severnom Kaukaze vyzval svojich stúpencov, aby vynaložili "maximálne úsilie" na prekazenie pripravovaných Zimných olympijských hier 2014 v Soči. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Vodca islamistov vyzval stúpencov na prekazenie olympiády v Soči
TASR

Militantný líder samozvaného "Kaukazského emirátu" Doku Umarov v tejto súvislosti zrušil doterajší zákaz útokov na ruské ciele mimo regiónu Severného Kaukazu.

"(Rusi) plánujú usporiadať olympiádu nad kosťami našich predkov, kosťami mnohých, mnohých mŕtvych moslimov, pochovaných v našej zemi pri Čiernom mori. A my mudžahídi sme povinní tomu zabrániť použitím všetkých metód, ktoré nám povolil všemohúci Alah," vyhlásil čečenský vodca povstalcov Doku Umarov, ktorý sám seba označuje za kaukazského "emira".

Výzva sa objavila vo videozázname, zverejnenom na islamistami využívanom portáli www.kavkazcenter.com. Autenticitu videa sa bezprostredne nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.


Čiernomorský prístav Soči, ktorý má hostiť ZOH 2014, sa nachádza na úpätí nepokojného severného Kaukazu, kde ruské sily dlhodobo čelia odporu islamistických vzbúrencov.


Umarova, jedného z posledných žijúcich pôvodných vodcov čečenského povstania, ktoré sa začalo v prvej polovici 90. rokov, stíhajú v Rusku pre rôzne zločiny vrátane terorizmu. Figuruje aj na medzinárodnom zozname teroristov amerického ministerstva zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok