Vláda má na programe novelu zákona o cestnej premávke

TASR TA3
3.7.2013 07:00

Ministri by sa dnes mali zaoberať novelou zákona o cestnej premávke, ktorou sa znížia maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky zo 60 na 50 eur. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák to vysvetľuje zlepšením bezpečnostnej situácie na slovenských cestách.

Vláda má na programe novelu zákona o cestnej premávke
SITA

V oblasti evidovania vozidiel budú možné elektronické podania prostredníctvom internetu, čo prispeje k zrýchleniu a uľahčeniu procesu. Novela taktiež predpokladá presunutie pôsobnosti dočasného vyradenia vozidla z evidencie spod súčasných obvodných úradov dopravy na dopravné inšpektoráty.

Novinkou bude rozšírenie povinnosti pre chodcov nosiť reflexné prvky. Po novom by ich mali za zníženej viditeľnosti na krajnici alebo okraji vozovky nosiť nielen mimo obce, ale aj v obci.

Ministerstvo vnútra navrhuje uvoľniť financie na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie na územiach niektorých obvodných úradov. Ide o sumu 565.208 eur. Záchranné práce súviseli napríklad so zosuvom pôdy, snehovou kalamitou či nedostatočným zásobovaním ľudí pitnou vodou.

Na programe 66. schôdze je aj legislatívny zámer zákona o odpadoch. Ten okrem iného počíta so zrušením Recyklačného fondu. Cieľom zámeru je následné vypracovanie a prijatie nového zákona o odpadoch. V súčasnosti platná legislatívna norma prešla už 25 krát zmenami. "Vzhľadom na vysoký počet jej novelizácií, ktoré nie vždy priniesli želaný efekt, nebol tento zákon podrobený jeho celkovej revízií, ale len neustále a čiastkovo menený," vysvetľuje envirorezort dôvod prípravy úplne nového predpisu.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predstaví svojim rezortným kolegom zámer realizácie výstavby novej nemocnice v Bratislave.

K dnešnému dňu nie je možné vláde predložiť žiadny konkrétny výsledok rokovaní, ktorý by umožnil členom kabinetu rozhodnúť o možnej zmene akcionárskej štruktúry v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska, a. s., (JESS). "Považujeme preto za účelné v týchto rokovaniach pokračovať a pokúsiť sa dospieť k riešeniu, ktoré bude akceptovateľné pre všetky zúčastnené strany," konštatuje ministerstvo hospodárstva v správe o výsledku rokovaní o projekte nového jadrového zdroja v lokalite Jaslovské Bohunice.

Zavádzaniu malých obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na Slovensku naďalej bráni zložitý povoľovací proces a relatívne náročná administrácia samotnej prevádzky zdroja. Konštatuje to koncepcia rozvoja výroby elektriny z malých OZE, ktorú predložil na dnešnú schôdzu podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. "Je preto potrebné zaviesť prostredníctvom zmeny príslušnej legislatívy jednoduchý oznamovací postup spočívajúci v jednorazovej informačnej povinnosti výrobcu bez ďalšieho výkazníctva," zdôrazňuje.

Slovenský bankový sektor aj v minulom roku dokázal odolať šokom v eurozóne a udržať si stabilitu. Vyplýva to zo správy o stave a vývoji finančného trhu za rok 2012, s ktorou sa dnes tiež oboznámia ministri. Kapitálová pozícia finančných domov dosiahla vlani podľa Národnej banky Slovenska (NBS) najvyššiu úroveň od roku 2005. Banky si totiž ponechali väčšinu ziskov z roku 2011. Celkový zisk slovenského bankového sektora však klesol medziročne o jednu tretinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok