Daňo ku Gáboríkovi do Columbusu, Sekera smeruje do Caroliny

TASR TA3
1.7.2013 06:26

Jednotkou vstupného draftu zámorskej hokejovej NHL sa stal kanadský útočník Nathan MacKinnon. Sedemnásťročného centra tímu Halifax Mooseheads (QMJHL) si v nedeľu vybral z prvého miesta klub Colorado Avalanche.

Slovenskou draftovou jednotkou sa stal Marko Daňo, po ktorom siahol z celkového 27. miesta Columbus Blue Jackets. Útočník Slovana Bratislava je tak po ôsmich rokoch prvým Slovákom, ktorý bol draftovaný v prvom kole. Kluby profiligy si v 51. ročníku draftu vybrali dokopy štyroch hráčov spod Tatier.

Právo druhej voľby mala v nedeľu Florida a Panthers si ju uplatnili na fínskeho útočníka s ruskou krvou Alexandra Barkova z Tappary Tampere. Draftovou trojkou sa stal klubový spoluhráč MacKinnona z Halifaxu, krídelník Jonathan Drouin, po ktorom siahli funkcionári Tampy Bay Lightning.

Predstavitelia Colorada avizovali už niekoľko dní dopredu, že svoju voľbu uplatnia na MacKinnona a svoje slovo, aj napriek rôznym špekuláciám, dodržali. "Je to neuveriteľný pocit. Celý život som sníval o tomto momente. Som súčasťou organizácie Avalanche a už sa neviem dočkať prípravného kempu," citoval slová nádejného hokejistu portál tsn.ca. "Keď zaznelo v sále moje meno, na chvíľu sa mi zatmelo pred očami. Colorado má mladý, nádejný tím plný talentov a dúfam, že budem súčasťou jeho kádra," dodal hráč, ktorého zdobí výborné hokejové myslenie, unikátna palicová technika a presná strela. Takisto vyniká výborným korčuľovaním, vďaka ktorému sa dokáže rýchlo presunúť z útoku do obrany, čo z neho robí komplexného hokejistu.


Podľa zámorských expertov je MacKinnon pripravený okamžite naskočiť do NHL. "Nathan bol dlhší čas pod mikroskopom a zvládol tlak, ktorý na neho vyvíjali. Je to elektrizujúci hráč, najvýbušnejší hokejista v tohtoročnom drafte," charakterizoval draftovú jednotku viceprezident exekutívy Colorada a bývalý legendárny útočník Joe Sakic. MacKinnon v uplynulom ročníku pomohol Halifaxu k zisku prestížneho Memorial Cupu, v základnej časti juniorskej QMJHL nazbieral 32 gólov a 75 bodov v iba 44 dueloch.


Šikovný útočník je rodákom z mestečka Cole Harbor, odkiaľ pochádza i kapitán Pittsburghu Sidney Crosby, teda hráč, s ktorým je MacKinnon porovnávaný. Mladík reprezentoval v sezóne 2012/2013 svoju krajinu na svetovom šampionáte hráčov do 18 i 20 rokov.


Európskou jednotkou sa stal Barkov, ktorý spojil svoju budúcnosť s Kopeckého Floridou. Sitom draftu prešlo dokopy 58 hráčov narodených na starom kontinente. "Som veľmi šťastný, že ma draftovali práve Panthers. Mojím cieľom je hrať za klub už na jeseň," povedal lámanou angličtinou hokejista, ktorý posledné dva roky strávil v SM-liige medzi dospelými. Dosiaľ žiadny iný Fín nebol draftovaný tak vysoko.

Prekvapením je až štvrté miesto na drafte Setha Jonesa, obranca Portlandu Winterhawks, ktorý postavou i štýlom hry pripomína Chrisa Prongera, bol najvyššie hodnoteným hráčom v preddraftovom rebríčku Centrálneho skautského úradu (CSS). Amerického hokejistu tmavej farby pleti si vybral klub Nashville Predators. Z piateho miesta si Ottawa vytiahla švédskeho centra Eliasa Lindholma.

Hoci skautské úrady odhadovali u Marka Daňa výber v druhom či treťom kole, nakoniec sa mladý slovenský reprezentant dostal na rad už v kole úvodnom. Blue Jackets na neho uplatnili svoju tretiu voľbu, pred ním draftovali z 14. priečky Švéda Alexandra Wennberga a z 19. pozície Kerbyho Rychela. Daňo sa stal prvým v 1. kole draftovaným Slovákom od roku 2005, keď si Buffalo z 13. miesta vybralo Mareka Zagrapana a Tampa Bay z 30. priečky Vladimíra Mihálika. V organizácii Columbusu sa syn bývalého dlhoročného reprezentanta Jozefa Daňa stretne s krajanom Mariánom Gáboríkom.

"Som šťastný, že si ma vybral Columbus. Je to pre mňa veľmi dobrý klub. V tíme majú niekoľkých výborných hráčov, i Mariána Gáboríka. Poznám sa s ním, veď pochádza rovnako ako ja z Trenčína," citoval portál yahoo.com Marka Daňa, ktorý sa narodil v rakúskom Eisenstadte, no väčšinu života strávil v meste pod hradom Matúša Čáka.

Draftom prešli dovedna štyria slovenskí hokejisti. V treťom kole si z 90. priečky vybral Petra Cehlárika (Lulea) neúspešný finalista Stanleyho pohára Boston Bruins vedený kapitánom Zdenom Chárom. "Cítim sa šťastný. Som rád, že ma vybrali v treťom kole. Môj posledný kontakt s klubom z NHL pred draftom bol práve z Bostonu. Čoskoro idem do kempu nováčikov Bruins, budú ma onedlho kontaktovať s detailami," povedal Cehlárik pre stránku SlovakProspects.com.

Martin Réway prišiel na rad v 4. kole, útočník Gatineau Olympiques putuje do organizácie Montrealu Canadiens. Posledným draftovaným Slovákom bol Matej Paulovič, krídelníka, ktorý v minulej sezóne pôsobil v juniorskom tíme Färjestadu, si v 5. kole zo 149. pozície vybralo vedenie Dallasu Stars.

Slovenský hokej sa tak po vlaňajšom totálnom prepade, keď nemal v drafte žiadne zastúpenie, opäť pozviechal a napodobnil rok 2011, keď mal rovnako štyroch draftovaných hráčov (Tomáš Jurčo, Marek Tvrdoň, Martin Gernát, Peter Čerešňák). Slabší ročník zaznamenali Česi, ktorí mali v drafte troch hráčov, jednotkou bol obranca Jan Košťálek, po ktorom siahol zo 114. pozície Winnipeg. Z európskych tímov tradične dominovali Švédi s 25 výbermi, nasledovalo Fínsko (11) a Rusko (8).

Tradičný draft hokejových talentov tento rok hostila hala Prudential Center v Newarku, ktorá je domovským stánkom tímu NHL New Jersey Devils. Slávnosť prebehla v zmenenej podobe, vzhľadom na lockutom skrátenú sezónu sa všetkých sedem kôl a 211 výberov konalo v jeden deň. Draftový deň priniesol niekoľko zaujímavých výmen a momentov, najdojemnejší prišiel v záverečnom kole, keď si "domáci" tím New Jersey vybral z 208. miesta Anthonyho Brodeura. Ten si dres "diablov" prevzal priamo z rúk svojho otca, stále aktívnej brankárskej legendy Martina Brodeura.

Draft 2013 - poradie:
1. Colorado - Nathan MacKinnon (center, Kan., Halifax/QMJHL), 2. Florida - Alexander Barkov (center, Fín., Tappara Tampere/Fín.), 3. Tampa Bay - Jonathan Drouin (krídelník, Kan., Halifax/QMJHL), 4. Nashville - Seth Jones (obranca, USA, Portland/WHL), 5. Carolina - Elias Lindholm (center, Švéd., Brynäs/Švéd.), 6. Calgary - Sean Monahan (center, Kan., Ottawa/OHL), 7. Edmonton - Darnell Nurse (obranca, Kan., S. Ste. Marie/OHL), 8. Buffalo - Rasmus Ristolainen (obranca, Fín., TPS Turku/Fín.), 9. Vancouver - Bo Horvat (center, Kan., London/OHL), 10. Dallas - Valerij Ničuškin (krídelník, Rus., Traktor Čeľabinsk/KHL), 11. Philadelphia - Samuel Morin (obranca, Kan., Rimouski/QMJHL), 12. Phoenix - Max Domi (center, Kan., London/OHL), 13. Winnipeg - Joshua Morrissey (obranca, Kan., Prince Albert/WHL), 14. Columbus - Alexander Wennberg (center, Švéd., Djurgarden/Švéd.), 15. NY Islanders - Ryan Pulock (obranca, Kan., Brandon/WHL), ..., 27. Columbus - Marko DAŇO (center/krídelník, SR, Slovan Bratislava/KHL), 90. Boston - Peter CEHLÁRIK (krídelník, SR, Lulea/Švéd.), 116. Montreal - Martin RÉWAY (krídelník, SR, Gatineau/QMJHL), 149. Dallas - Matej PAULOVIČ (krídelník, SR, Färjestad jun./Švéd)

Prehľad jednotiek draftu NHL za posledných 15 rokov:
1999 - Patrik Štefan, center (Atlanta Thrashers)
2000 - Rick DiPietro, brankár (New York Islanders)
2001 - Iľja Kovaľčuk, krídelník (Atlanta Thrashers)
2002 - Rick Nash, krídelník (Columbus Blue Jackets)
2003 - Marc-Andre Fleury, brankár (Pittsburgh Penguins)
2004 - Alexander Ovečkin, krídelník (Washington Capitals)
2005 - Sidney Crosby, center (Pittsburgh Penguins)
2006 - Erik Johnson, obranca (St. Louis Blues)
2007 - Patrick Kane, útočník (Chicago Blackhawks)
2008 - Steven Stamkos, center (Tampa Bay Lightning)
2009 - John Tavares, center (New York Islanders)
2010 - Taylor Hall, krídelník (Edmonton Oilers)
2011 - Ryan Nugent-Hopkins, center (Edmonton Oilers)
2012 - Naiľ Jakupov, krídelník (Edmonton Oilers)
2013 - Nathan MacKinnon, center (Colorado Avalanche)

Prehľad Slovákov draftovaných v 1. kole:
1992 - Róbert Petrovický (celkovo 9., Hartford)
1997 - Marián Hossa (12., Ottawa), Róbert Döme (17., Pittsburgh)
1999 - Branislav Mezei (10., NY Islanders), Kristián Kudroč (28., NY Islanders)
2000 - Marián Gáborík (3., Minnesota), Marcel Hossa (16., Montreal)
2004 - Boris Valábik (10., Atlanta), Andrej Meszároš (23., Ottawa)
2005 - Marek Zagrapan (13., Buffalo), Vladimír Mihálik (30., Tampa Bay)
2013 - Marko Daňo (27., Columbus)

Slovenské draftové jednotky od roku 2005:
2005 - Marek Zagrapan (celkovo 13., Buffalo)
2006 - Tomáš Marcinko (115., NY Islanders)
2007 - Milan Kytnár (127., Edmonton)
2008 - nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista
2009 - Richard Pánik (52., Tampa Bay)
2010 - Martin Marinčin (46., Edmonton)
2011 - Tomáš Jurčo (35., Detroit)
2012 - nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista
2013 - Marko Daňo (27., Columbus)

Počet draftovaných hráčov podľa národnosti:
97 - Kanada
56 - USA
25 - Švédsko
11 - Fínsko
8 - Rusko
4 - SLOVENSKO a Švajčiarsko
3 - Česko
1 - Nórsko, Dánsko a Lotyšsko

Sekera sa sťahuje z Buffala do Caroliny

Slovenský obranca Andrej Sekera mení dres v rámci zámorskej NHL. Vedenie Buffala ho v nedeľu poslalo do Caroliny výmenou za zadáka Jamieho McBaina a výber v druhom kole nedeľňajšieho draftu. Ten Sabres následne použili na J.T. Comphera, ktorého si vybrali z celkového 35. miesta. Informoval o tom portál tsn.ca.

Tímy počas vstupného draftu v Newarku podnikli niekoľko zaujímavých transakcií a jedna z nich sa dotkla aj Sekeru. Dvadsaťsedemročný bojnický rodák prvýkrát v profiligovej kariére mení pôsobisko, všetkých sedem doterajších sezón strávil v Buffale. V skrátenom ročníku 2012/2013 odohral za Sabres 37 stretnutí, v ktorých strelil dva góly a pridal k nim desať asistencií.

Generálny manažér "hurikánov" Jim Rutherford charakterizoval vicemajstra sveta z Helsínk 2012 ako defenzívneho špecialistu. "Sme potešení, že sme získali Sekeru. Je to skutočne defenzívny obranca, ktorý si vie postrážiť priestor vo vlastnom obrannom pásme. Dokáže hrať skvele oslabenia a nastupovať vo všetkých herných situáciách," vyjadril sa pre nhl.com Rutherford na adresu slovenského beka, ktorý v uplynulej sezóne bojoval s viacerými zraneniami.


Sekera si do tímu Hurricanes prenáša aj svoj ešte dve sezóny platný kontrakt, ktorý mu zaručuje priemerný ročný príjem 2,75 mil. dolárov. "O trejde ma najprv informoval agent a potom generálni manažéri z Buffala a z Caroliny. Nemal som žiadne tušenie o výmene, ale hokej je biznis, ak vás vymenia, tak vás vymenia, taký je život," uviedol pre SlovakProspects.sk Sekera, ktorý v 339 zápasoch v drese Sabres nazbieral dokopy 17 gólov a 92 bodov.

S Markom Daňom sme sa spojili telefonicky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok