V Egypte sa začali masové demonštrácie za odstúpenie prezidenta

TASR, TA3
30.6.2013 17:09

Masová demonštrácia za odstúpenie egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího sa začala v Káhire, kde sa súčasne koná aj séria pochodov Mursího sympatizantov. Protesty si už vyžiadali prvú obeť.

Ulice Káhiry sú plné dmonštrantov

Nepokoje si vyžiadali prvú obeť

Jednu obeť a viac ako 20 zranených si dnes vyžiadali potýčky medzi prívržencami a odporcami egyptského prezidenta Muhammada Mursího v meste Bání Suvajf ležiacom južne od Káhiry. V nedeľu o tom nformovali bezpečnostné zdroje.
Agentúra Reuters pripomína, že ide o prvú obeť nahlásenú v deň, keď do ulíc egyptských miest vyšli tisíce ľudí, aby v deň prvého výročia jeho inaugurácie žiadali Mursího odstúpenie z úradu.
Egyptské vládnuce islamistické hnutie Moslimské bratstvo, ktoré Mursího podporovalo vo voľbách, dnes informovalo, že jeho sídlo v Káhire bolo terčom útoku protivládnych demonštrantov. Mursího odporcovia strieľali zo zbraní a hádzali petrolejové bomby a kamene.
V uplynulých dňoch protivládni aktivisti zaútočili na viacero pobočiek Moslimského bratstva v provinciách. Pri útoku v Alexandrii prišli v piatok o život dvaja ľudia, vrátane náhodne okoloidúceho Američana.

Opozícia, ktorá demonštrácie zvolala, Mursímu - prvému demokraticky zvolenému prezidentovi Egypta - vyčíta, že sa stará len o posilnenie mocenských pozícií svojho hnutia Moslimské bratstvo, ale úplne zlyháva v riešení zásadných ekonomických a sociálnych problémov krajiny.
Vodca egyptskej opozície Muhammad Baradej v sobotňajšom videopríhovore k svojim priaznivcom uviedol, že krajina sa ocitla v slepej uličke. Na margo dnešných demonštrácií spresnil, že sa "nekonajú kvôli tomu, že prezident je z Moslimského bratstva, alebo pre to, že pri moci je jediná strana, ale pre to, že režim totálne zlyhal".
"Dali sme mu povolenie viesť krajinu, a on to nechce robiť," uviedol Baradej, ktorý vyzval Mursího, aby "načúval hlasu ľudu" a súhlasil s predčasnými prezidentskými voľbami. Mursího stúpenci však medzičasom potvrdili, že súčasný prezident neabdikuje a bude v úrade celé štyri roky.
Organizátorom dnešných protestov je hnutie Tamarud, ktoré  v sobotu oznámilo, že petíciu za Mursího odvolanie podpísalo 22 miliónov ľudí. Ako pripomína DPA, Tamarud tak v počte podporovateľov porazilo tábor Mursího, ktorého vlani v prezidentských voľbách volilo 13,2 milióna voličov. Tamarud, čo v arabčine znamená "rebélia" či "povstanie", chce dosiahnuť Mursího odchod z funkcie, keďže ho obviňuje z neschopnosti spravovať štát.
Mursího odporcovia sa dnes okrem Káhiry stretli aj v ďalších egyptských mestách, napríklad v Alexandrii, Mansúre a Port Saide. Mursího sympatizanti zasa od soboty pokračujú v tzv. sit-in proteste pred mešitou vzdialenou od prezidentského paláca asi štyri kilometre. Desiatky mladých mužov s palicami, štítmi a prilbami sa zoradili okolo nich a vytvorili tak bezpečnostný koridor.
Agentúra DPA pripomína, že egyptská polícia v obave z vypuknutia ozbrojených konfliktov v uplynulých dňoch počas razií v domoch ich predpokladaných iniciátorov zhabala veľké množstvo zbraní. Tie sa za posledné dva roky stali súčasťou života radových Egypťanov, ktorí ich vlastnenie zdôvodňujú bezpečnostným vákuom v krajine a vysokou zločinnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok