LAŠ potvrdila pozastavenie členstva Sýrie v organizácii

TASR
16.11.2011 22:25

Ministri zahraničných vecí 22-člennej Ligy arabských štátov (LAŠ) dnes na svojom zasadnutí v hlavnom meste Maroka, Rabate, potvrdili pozastavenie členstva Sýrie v organizácii pre jej krvavé potláčanie protivládnych protestov.

LAŠ potvrdila pozastavenie členstva Sýrie v organizácii

Ministri tiež dali sýrskej vláde tri dni na to, aby vyhovela arabskému mierovému plánu, ktorý zahŕňa vyslanie tímu pozorovateľov LAŠ na monitorovanie situácie v Sýrii. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada musí tiež ukončiť svoje tvrdé zásahy voči protestujúcim.

Ministri oznámili svoje rozhodnutie v komuniké po naliehavom stretnutí zvolanom na dnes do Rabatu.
Pozastavenie členstva v LAŠ, oznámené prvýkrát v sobotu a potvrdené na dnešnej schôdzke, je prekvapivo tvrdý a nezvyčajný krok u člena takého významu, aký má v organizácii Sýria.

Ministri neuviedli, čo sa stane, ak Damask ich výzve nevyhovie. Na otázku, či je návrh posledným pokusom o diplomatické riešenie krízovej situácie, katarský minister zahraničných vecí povedal novinárom: "Nechceme hovoriť o poslednom pokuse, pretože nechceme, aby to znelo ako varovanie... Môžem však povedať, že sa blížime ku koncu cesty, pokiaľ ide o úsilie LAŠ v tejto veci."

Generálny tajomník LAŠ Nábil al-Arabí dodal, že teraz nie je správny čas na zvolanie summitu LAŠ k Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok