Na námestí Taksim v Istanbule sa znova zišli tisíce ľudí

TASR
29.6.2013 21:18

Tisíce ľudí sa dnes zišli na istanbulskom námestí Taksim, aby žiadali spravodlivosť v prípade smrti demonštranta, ktorý bol nedávno počas protivládnych protestov smrteľne postrelený políciou.

Na námestí Taksim v Istanbule sa znova zišli tisíce ľudí
SITA

Demonštranti namietajú proti rozhodnutiu súdu, ktorý deklaroval, že dotyčný policajt konal v sebaobrane, a prepustil ho na slobodu. Na protest proti tomuto verdiktu sa v tureckých mestách konalo už viacero demonštrácií.

Celkovo si protivládne protesty v Turecku od 31. mája vyžiadali štyri obete a vyše 5000 zranených. V reakcii na protesty polícia už niekoľkokrát podnikla razie a zatkla niekoľko desiatok ľudí, ktorých podozrieva z organizovania protivládnych nepokojov - najmohutnejších za desať rokov vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Prvotným podnetom pre protivládne demonštrácie bola brutalita polície, ktorá sa 31. mája snažila rozohnať protest ochrancov životného prostredia a iných aktivistov zhromaždených v likvidáciou ohrozenom parku Gezi a na námestí Taksim. Demonštrácie sa rozšírili prakticky do celej krajiny a stali sa najväčšou výzvou pre premiéra Erdogana za desať rokov, čo je vo funkcii.

Účastníci dnešnej demonštrácie v Istanbule odsúdili aj zabitie kurdského aktivistu príslušníkom polovojenskej polície v Kurdmi obývanom meste Lice ležiacom na juhovýchode krajiny, kde miestni obyvatelia v piatok protestovali proti rozšíreniu armádnej základne. Dnešný pohrebný sprievod v Diyarbakire sa konal za účasti stoviek ľudí, ktorí vyzývali Erdogana, aby rešpektoval mierový proces s Kurdmi.
K incidentu v prevažne Kurdmi obývanom meste došlo totiž v čase, keď sa povstalci bojujúci za osamostatnenie Kurdistanu spod tureckej nadvlády stiahli v rámci mierových rokovaní s tureckou vládou z krajiny.

Väznený vodca PKK Abdullah Öcalan, ktorý rokuje s tureckými bezpečnostnými orgánmi o ukončení ozbrojeného boja, minulý týždeň kritizoval výstavbu nových vojenských stanovíšť tureckej armády v regióne v čase mierových rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok