Na výročie smrti Milady Horákovej pochodovali Česi proti komunizmu

SITA
27.6.2013 16:22

Sedemsto ľudí v centre Prahy štvrtkovým pochodom upozornilo na postupné zabúdanie na komunistické zločiny. Akcia, ktorá je súčasťou kampane Proti strate pamäti, sa uskutočnila v deň 63. výročia popravy Milady Horákovej.

Na výročie smrti Milady Horákovej pochodovali Česi proti komunizmu
CTK

Na sprievode sa zúčastnili najmä žiaci stredných a základných škôl. "Bol to pietny sprievod. V tichosti sme prechádzali mestom. Mottom je pocta obetiam komunizmu, tým, ktorí vzdorovali," povedala pre český portál iDNES.cz koordinátorka projektu Kateřina Saparová. Pochod na Tylovom námestí zakončila minúta ticha, počas ktorej študenti zdvihli nad hlavu červené stužky. Námestie sa následne premenilo na symbolické Trhovisko pamäti. "Pamätníci komunistického režimu ponúkajú svoju skúsenosť a delia sa o svoje príbehy," doplnila Saparová.

V rámci projektu, ktorý organizuje nezisková organizácia Človek v tiesni, sa v takmer troch desiatkach miest konajú prednášky a projekcie dokumentu Strata pamäti. V pasáži pražskej Lucerny je do konca týždňa umiestnená výstava s názvom Pamäťou a rozumom proti komunizmu. Súčasťou kampane je i brožúra, ktorá pripomína často uvádzané mýty spojené s komunistickým režimom.

Milada Horáková bola česká politička a obeť justičnej vraždy. Vo vykonštruovanom procese bola 27. júna 1950 odsúdená za velezradu. Vďaka svojej neústupnosti sa stala symbolom odporu proti vládnucej komunistickej strane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok