Kosovo uznáva už 100 štátov, posledným je Egypt

SITA, TASR
27.6.2013 10:16

Egypt sa stal už stou krajinou sveta, ktorá uznala nezávislosť Kosova. V stredu o tom informoval kosovský minister zahraničných vecí Enver Hoxhaj.

Kosovo uznáva už 100 štátov, posledným je Egypt
SITA

Ten tento krok za "veľký míľnik pre štátoprávnosť" Kosova. "Toto je nový impulz a dôležitý bod, z ktorého sa nedá vrátiť späť," cituje ho tlačová agentúra Associated Press (AP).

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a odvtedy ho uznali Spojené štáty aj väčšina krajín Európskej únie. Priština vo februári oslávila už piate výročie nezávislosti. Belehrad jednostranné odtrhnutie Kosova odmieta a podľa neho je v rozpore s medzinárodným právom.

Srbská menšina v Kosove bude bojkotovať novembrové voľby

Povedal to námestník riaditeľa kancelárie srbskej vlády pre Kosovo a  bývalý starosta Kosovskej Mitrovice Krstimir Pantič, ktorého citoval denník Novosti.
Komunálne voľby sú jednou z najdôležitejších podmienok na začatie prístupových rokovaní Srbska s EÚ, napísala tlačová agentúra DPA.
"Srbi nechcú takzvanej nezávislosti Kosova udeliť žiadnu legitimitu," povedal Pantič. "Z tohto dôvodu sme po uplynulé roky bojkotovali všetky voľby a zákony organizované Prištinou," dodal.
"Žiadna politická strana nemôže dosiahnuť zmenu tohto postoja občanov," zdôraznil Pantič.
Rada ministrov zastupujúca členské štáty, aj eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle v utorok odporučili ako posledný možný dátum pre otvorenie prístupového proces so Srbskom január 2014. Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ sa proti skoršiemu dátumu stavia najmä Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok