Brazílska prezidentka sa snaží masy upokojiť referendom

TA3 TASR
25.6.2013 09:09

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová v reakcii na neutíchajúce pouličné protesty vo svojej krajine navrhla dnes po stretnutí s primátormi a guvernérmi vypísanie referenda o politickej reforme.

Brazílska prezidentka sa snaží masy upokojiť referendom
SITA

Rousseffová navrhla päťbodový plán, ktorý zahŕňa zlepšenie verejnej dopravy, zdravotníctva a školstva, a zároveň sľúbila prijatie opatrení vedúcich k potlačeniu korupcie. Podľa stanice BBC prezidentka sľúbila investovať do verejnej dopravy 25 miliárd dolárov.

Počet obetí eskalujúcich nepokojov stúpol medzičasom na štyri, spresnila agentúra DPA. V pondelok v Cristaline prišli o život ďalší dvaja demonštranti, ktorých pri výstavbe cestnej barikády zrazilo auto. Vodič z miesta činu ušiel, ale polícii sa podarilo vypátrať ho a zatknúť.

Po tom, ako demonštranti zatarasili niekoľko hlavných ciest v Belo Horizonte, tam polícia výrazne posilnila bezpečnostné opatrenia, keďže v tomto meste sa bude v stredu hrať prvý semifinálový zápas Pohára konfederácií medzi Brazíliou a Uruguajom.


Demonštranti v tomto meste vybudovaním cestnej barikády zabránili aj v odchode približne stovky autobusov z jedného z veľkých diep. Polícia tam preto dala previezť zásoby obranného paprikového spreja.


Agentúra DPA pripomína, že počas tohto týždňa sa očakávajú ešte ďalšie veľké protesty. Proti vládnej politike protestovalo minulý piatok v uliciach rôznych miest Brazílie vyše milióna ľudí.


Masové protesty v krajine neutíchajú ani napriek výzvam prezidentky i tomu, že radnice viacerých veľkých miest zrušili rozhodnutie o zvýšení cien v mestskej doprave, ktoré bolo podnetom pre protesty.


K nepokojom v Brazílii dochádza v čase, keď sa v krajine koná alebo pripravuje niekoľko významných podujatí: okrem futbalového šampionátu v júli do krajiny zavíta pápež František, aby sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže.


Okrem toho bude Brazília hostiteľom najbližších letných olympijských hier, pričom práve výstavba športovísk je terčom kritiky nahnevanej brazílskej strednej vrstvy, ktorá chce, aby financie smerovali do rezortov zdravotníctva a školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok