Abbás prijal rezignáciu premiéra Hamdalláha

TA3
23.6.2013 10:52

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás prijal dnes rezignáciu nového palestínskeho premiéra Rámího Hamdalláha, ktorý oznámil demisiu po len dvoch týždňoch vo funkcii.

Abbás prijal rezignáciu premiéra Hamdalláha
SITA

Vláda nového politicky nezávislého premiéra zasadala po prvý raz minulý týždeň. Tento štvrtok však akademik Hamdalláh ponúkol demisiu vzhľadom na zasahovanie do jeho právomocí premiéra, najmä zo strany dvoch vicepremiérov, bývalých poradcov Abbása. 

V sobotu sa objavili správy o tom, že Hamdalláh rezignáciu stiahol. Neskôr sa však znova stretol na rozhovoroch s Abbásom o vyriešení rozporov, ktoré sa však podľa zdrojov agentúry DPA skončili bezvýsledne.
Palestínsku vládu v Predjordánsku tvoria z veľkej väčšiny členovia Abbásovej umiernenej strany Fatah. Politickí komentátori sa hneď po Hamdalláhovom vymenovaní do funkcie pýtali, koľko manévrovacieho priestoru dostane.

Jeho predchodca Salám Fajjád, ekonóm vyštudovaný v Spojených štátoch, odstúpil v apríli po šiestich rokoch pri moci, ktoré poznačili tvrdé ekonomické problémy a spory o moc s politikmi Fatahu. Palestínčania nemajú funkčný parlament ani nemali národné voľby od krátkej občianskej vojny v roku 2007, v ktorej sa stretla Západom podporovaná sekulárna strana Fatah s hnutím islamského odporu Hamas.

Abbás stojí na čele obmedzenej samosprávy na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu a Hamas, ktorý zvíťazil v parlamentných voľbách v roku 2006, má svojho vlastného premiéra v pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok