Nový palestínsky premiér stiahol svoju rezignáciu

TA3
22.6.2013 07:48

Nový palestínsky premiér Rámí Hamdalláh, ktorý sa ujal funkcie len pred dvoma týždňami, sa rozhodol stiahnuť svoju rezignáciu po piatkových rozhovoroch s prezidentom Mahmúdom Abbásom. Informovala o tom stanica BBC.

Nový palestínsky premiér stiahol svoju rezignáciu
SITA

Vláda nového politicky nezávislého premiéra zasadala po prvý raz minulý týždeň. Už vo štvrtok však akademik Hamdalláh ponúkol prezidentovi svoju demisiu vzhľadom na spory okolo právomocí so svojimi dvoma vicepremiérmi. Palestínsku vládu v Predjordánsku tvoria z veľkej väčšiny členovia Abbásovej umiernenej strany Fatah. Politickí komentátori sa hneď po Hamdalláhovom vymenovaní do funkcie pýtali, koľko manévrovacieho priestoru dostane.

Jeho predchodca Salám Fajjád, ekonóm vyštudovaný v Spojených štátoch, odstúpil v apríli po šiestich rokoch pri moci, ktoré poznačili tvrdé ekonomické problémy a spory o moc s politikmi Fatahu. Palestínčania nemajú funkčný parlament ani nemali národné voľby od krátkej občianskej vojny v roku 2007, v ktorej sa stretla Západom podporovaná sekulárna strana Fatah s hnutím islamského odporu Hamas.

Abbás stojí na čele obmedzenej samosprávy na Izraelom okupovanom Západnom brehu Jordánu a Hamas, ktorý zvíťazil v parlamentných voľbách v roku 2006, má svojho vlastného premiéra v pásme Gazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok